Schrijf een ode aan Lorca

Van 7 t/m 21 november 2010 vindt in Utrecht het festival Literaire Meesters: García Lorca plaats, gewijd aan de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936).

Tijdens zijn verblijf begin jaren dertig in New York schreef Lorca zijn beroemde Ode aan Walt Whitman. De grote Amerikaanse dichter van o.a. Leaves of Grass sprak zowel in literaire als in persoonlijke zin tot Lorca’s verbeelding. Naar aanleiding van het festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca krijgen Nederlands- en Spaanstalige dichters de kans om op hun beurt een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De winnaar wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.

Stuur je ode vóór 15 oktober naar: ode@literairemeesters.nl. Kik hier voor meer informatie en het reglement.

Wie eerst Lorca’s Ode aan Walt Whitman wil lezen en een interessant artikel over Lorca’s verblijf in New York, kan terecht bij het meest recente nummer van het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik dat hier te downloaden is.

Zie ook: www.garcialorca.nl, www.slau.nl, www.salonsaffier.nl, www.poeziecircus.nl, www.ipoetry.nl.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep Verzamelde gedichten van Frederico García Lorca.

Verzamelde gedichten

Auteur: Frederico García Lorca
Vertaald door: Bart Vonck
Verschenen bij: uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (2009)
Prijs: € 39,95 euro

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer