20 jaar Gimmick!

In april 2009 is het precies twintig jaar geleden dat Joost Zwagerman doorbrak met Gimmick!, een wervelend boek over de Amsterdamse kunstscene. Bij De Arbeiderspers verschijnt de twintigste druk van dit boek.
Op woensdag 15 april organiseert Literair Productiehuis Wintertuin in Paradiso Amsterdam een avond- en nachtvullende show met de muziek, de kunst, de gedichten, de roddels, de mensen en de energie van Gimmick!

Nog meer artiesten doen mee aan 20 jaar Gimmick! ? plus een eighties-lingerie show van Marlies Dekkers!
De line up was al veelbelovend met namen als Moke, Johan, Herman Brusselmans, Remco Campert, Katja Schuurman en DJ Joost van Bellen, en daar kunnen nu nieuwe namen aan worden toegevoegd. Zo geeft ook zanger/dichter Rick de Leeuw, van wie onlangs de prachtige cd WAAR verscheen, acte de précense. Marlies Dekkers zal dankzij een gezelschap modellen en danseressen met haar spannende kleding de sfeer van Gimmick! kracht bij zetten. En tenslotte toont Hadewych Minis zich op 15 april een ware rockchick, met een knipoog naar PJ Harvey.

De deelname van Moke aan ’20 Jaar Gimmick!’ is extra bijzonder, want op éen benefiet-optreden na geeft de band de eerstkomende tijd géén concerten in Nederland. De band concentreert zich op een tournee door Duitsland en werkt aan een opvolger voor het debuut Shorland. Voor ’20 Jaar Gimmick!’ maakt Moke dus een uitzondering, met een aantal speciaal op de jaren tachtig toegesneden gelegenheids-nummers. 15 April is dus de enige datum dat Moke voorlopig in de Randstad te zien is!

De line up van 20 jaar Gimmick ziet er nu als volgt uit:
Live: Johan, Marike Jager, Moke, Jaap Boots & de natte honden, Hadewych Minis
Performance: Katja Römer-Schuurman, Herman Brusselmans, Bart Chabot, Erik Jan Harmens, Kluun, Nadja Hüpscher, Ronald Giphart, Sophie Hilbrand, Rick de Leeuw, Christophe Vekeman, Remco Campert en Joost Zwagerman.
Visuals: Gerald van der Kaap.
Deejayset: Joost van Bellen.
Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk

De roman Gimmick! wordt door velen beschouwd als de sleutelroman van een generatie. Hèt boek over het laatste grote, creatieve Amsterdamse tijdperk: de late jaren 80. De jaren van do it yourself, kunstenaarsinitatief Aorta, de Maximalen, de eerste houseparty’s en van club RoXY.

De Gimmick! is in het boek een nachtclub geënt op die RoXY. Precies tien jaar geleden ging die spraakmakende club in vlammen op.

Scharniermoment
Het boek veroorzaakte een sensatie bij pers en publiek en werd onder meer getypeerd als een scharniermoment in de Nederlandse letteren; een waardige opvolger van De avonden van Gerard Reve en Titaantjes van Nescio.
Zwagerman zet in Gimmick! een rauwe werkelijkheid neer, waarin seks, drugs & house de boventoon voeren. Maar Gimmick! gaat over meer. In de roman legt de zuiverheid van de liefde het af tegen het lege bestaan van een stel op geld, seks en drugs beluste kunstenaars in het hippe Amsterdam van toen.

Woensdag 15 april Paradiso Amsterdam
Tijd: 21.00 ? 04.00 uur Toegang: 15 euro (incl. lidmaatschap)
De voorverkoop is gestart op zaterdag 14 maart. Kaarten zijn te koop via Ticketservice, www.ticketservice.nl, telefonisch via 0900- 300 1250 of via een van de 200 verkooppunten. Meer info kaartverkoop en programma: www.wintertuin.nl. Kijk ook op Joost Zwagermans’ persoonlijke website.

10 vrijkaarten voor ’20 jaar Gimmick!’ op 15 april a.s. in Paradiso te Amsterdam
Stuur je naam en adres o.v.v. ’20 jaar Gimmick’ voor 10 april a.s. naar prijsvraag.dearbeiderspers@boekboek.nl
Onder de inzenders worden 10 vrijkaarten verloot.
(Bron: Wintertuin & website Joost Zwagerman)

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2010

Recensie door: Sheila van Rheenen

Verwondering in de marge

Het waait veel in de nieuwe dichtbundel Kanttekeningen van Bernlef.
De wind trekt ergens doorheen, slaat een huisdeur dicht of heeft alle tijd van de wereld.
In het eerste gedicht De Eeuwigheid tekent Bernlef met een mooie paradox de vergankelijkheid van een beschaving door de niet aflatende krachten van de wind: ‘De huidige vloer van ingedikte schapenstront / wacht op de volgende ronde van de wind / die geen rustplaats vindt maar doorknaagt tot ook /de laatste steen met de grond gelijkgemaakt zal zijn.’

Lees meer