Brakman in Perdu, vrijdag 19 december 2003

Perdu zet een en ander op een rijtje: ?De nieuwste roman van Willem Brakman (1922) heet Nazomer. Het is de tweede roman van zijn hand die dit jaar verscheen (eerder was er De Gifmenger) en de vijftigste in zijn oeuvre. Het lijkt er niet op dat het bij deze roman blijft. De eenenvijftigste ligt al in manuscript bij de uitgever (De afwijzing). Een roman van Brakman stelt hoge eisen aan de lezer. Wat betekent het (schijnbare) gebrek aan samenhang? Ondanks (of juist door) deze moeilijkheidsgraad wordt zijn werk door critici hoog gewaardeerd. Toch vindt zijn werk moeilijk de weg naar het grote publiek. Perdu nodigde de octogenarius en enkele Brakman-deskundigen uit om te spreken over verschillende aspecten van het werk.

Niels Cornelissen, student Filosofie en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UvA, gaat in zijn lezing na wat enkele opvallende dualiteiten in Nazomer te betekenen zouden kunnen hebben. Gerrit Jan Kleinrensink vertelt over de biografie die hij over Brakman aan het schrijven is en waarvoor hij in nauw contact met de schrijver zelf staat. Bart Vervaeck, literatuurwetenschapper te Brussel en criticus, promoveerde op het werk van Brakman en komt aan het woord over diens (problematische) verhouding tot het postmodernisme. Na de pauze zal Brakman geïnterviewd worden door neerlandicus en Trouw-criticus Tom van Deel.

Vrijdag 19 december
De Grote Willem Brakman-avond
m.m.v. Willem Brakman, Niels Cornelissen, Tom van Deel, Gerrit Jan Kleinrensink en Bart Vervaeck.

In Perdu, Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam (http://www.perdu.nl/ – http://www.perdu.nl/).
Aanvang 20.30 uur; toegang 5 euro (4 euro met korting)

Wie enigszins zeker wil zijn er nog bij te kunnen, reserveert bij Perdu, telefoonnummer 020-422 05 42.

Wie zich alvast goed wil inlezen, leest Brakman en/of bezoekt de prachtsite http://www.wbrakman.nl/ – http://www.wbrakman.nl/
 

(Bron: Fraktie/tm)

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer