Raster 104 – Denkoefeningen

Het essay is het literaire genre waarin dit denken, niet gehinderd door ge- of verboden, alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Vormvoorschriften kent het nauwelijks; het is een vrijplaats waar de bespiegelende geest zich naar believen bedient van alle mogelijke literaire middelen. Persoonlijke herinneringen kunnen vervlochten worden met diepgravende analyses of commentaren; anekdotes of citaten worden ingezet om het denken van de platgetreden paden weg te lokken, en zo is het steeds op weg naar een nieuw inzicht of een volgende vraag.

Elke essayist ontwikkelt op die manier zijn eigen type essay, dat een afspiegeling is van zijn persoonlijke stijl van denken. Dat is goed af te lezen aan de gevarieerde bijdragen in dit nummer.

Raster 104
uitg. De Bezige Bij
15 euro

sk

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer