Voorbereiding op Engeland

Vorige zomer bezocht ik in Bexleyheath het Rode Huis van William Morris. Een mooi bakstenen huis uit 1860 dat één grote etalage is voor de ideeën van deze grote voorman van de Arts & Crafts beweging. De muren zijn behangen met schitterend behang naar ontwerp van Morris zelf, als ze althans niet zijn beschilderd door zijn kunstzinnige vrienden, waaronder Dante Gabrielle Rossetti. En de eetzaal is imposant, met zijn enorme haard en gezellig grote eettafel voor de slemppartijen die Morris en zijn vrouw in de weekenden organiseerden voor hun vrienden uit London. Maar het meest indrukwekkend vond ik het metselwerk aan de buitenzijde. Baksteenrode pracht, met liefde in verband gelegd en toonbeeld van wat Arts & Crafts vermag: ambachtelijke perfectie.

Ik houd van die ambachtelijke perfectie. Of het nu om een huis, eettafel, behang, mooie sculptuur of boek gaat, ik ben meteen verkocht. Bij boeken toont die perfectie zich in omslag, binding, papier en lettertype. Onovertroffen vind ik daarin de Russische Bibliotheek van Van Oorschot. Het is een feest om een boek uit die reeks open te slaan, het Primapage tussen je vingers te voelen en je ogen te laten dansen over de door Helmut Salden vormgegeven teksten. Maar ook Engelse uitgevers kunnen er wat van. Eén van mijn favorieten is de reeks klassieken van de Everyman’s Library. Een reeks die dezelfde voorliefde voor ambachtelijke perfectie laat zien als Morris’ Rode Huis. Al moet ik zeggen dat papier en lettertype het niet halen bij die van de Russische Bibliotheek. Maar daar staat dan weer tegenover dat de Everyman’s Library wat vriendelijker is geprijsd (we blijven Hollanders) en dat het een leeslint heeft.

Deze zomer reis ik weer naar Engeland. De boeken voor die trip liggen al klaar, natuurlijk uit de bibliotheek. Dit keer voert de trip wat Noordelijker dan vorig jaar en één van de geplande stops is Haworth. Mijn leesplannen zijn daar deels op afgestemd, net als mijn plan om daar boeken te kopen. Het is de bedoeling dat, als ik in Haworth arriveer, zo’n beetje halverwege Jane Eyre ben, van Charlotte Brontë, één van de schrijvende zussen uit Haworth. Ik kijk er naar uit. Het tweede plan is dat ik in Haworth het enige boek uit de Everyman’s Library koop van haar zus Anne, en als ik me niet kan inhouden misschien ook nog een boek van Charlotte zelf. Wuthering Hights van zus Emily staat overigens niet op de leeslijst. Dat heb ik namelijk bij wijze van voorbereiding deze week al uitgelezen. Brontë’s beschrijvingen van Thrushcross Grange, Wuthering Heights, de Penistone Crags en woeste gronden rondom Gimmerton hebben me nieuwsgierig gemaakt, ook al weet ik dat al deze plaatsen niet bestaan. Maar ergens rondom Haworth zullen ze vast te vinden zijn.