Agenda

Vanaf 6 december: online interview met Annejet van der Zijl op Literair Nederland

Sonny Boy gaat over de onmogelijke liefde die toch kon tussen Waldemar Nods en Rika van der Lans. Het is 1928 wanneer Waldemar en Rika elkaar voor het eerst ontmoeten. Hij is een Surinaamse student van nog geen twintig, zij is een Hollandse vrouw van bijna veertig, getrouwd en moeder van vier kinderen. Ze worden verliefd op elkaar en geven gehoor aan hun gevoel. De prijs die ze moeten betalen is hoog: Rika raakt haar kinderen kwijt, Waldemar zijn vaderland. De crisisjaren breken bovendien aan en ze moeten alles in het werk stellen om het hoofd boven water te houden, wat ze op bewonderenswaardige wijze lukt. Hun voorspoed lijkt voort te duren wanneer Waldy geboren wordt, hun eigen Sonny Boy.
Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en zetten Waldemar en Rika hun leven op het spel om joden te redden, met alle gevolgen van dien.

Annejet van der Zijl (1962) was jarenlang journaliste, oa bij HP/De Tijd. In 1998 verscheen haar eerste boek Jagtlust, het buitenhuis van Fritzi ten Harmsen van der Beek waar alle grote schrijvers in de jaren vijftig samenkwamen om te ontsnappen aan het kleinburgerlijke bestaan. In 2002 verscheen Anna, de veel bejubelde biografie over Annie M.G. Schmidt.

DdH, 5 december 2004