Visie op Oost-West verhoudingen

Gerenommeerde buitenlandse schrijvers maken de komende jaren hun opwachting om hun visie te geven op actuele internationale culturele ontwikkelingen. Winternachten en Stichting DOEN organiseren de serie lezingen om een podium te bieden aan schrijvers die de discussie over actuele, cultureel-maatschappelijke thema's stimuleren. Daarmee krijgt een van de grootste literatuurfestivals van Nederland een nieuwe dimensie.
Programma DOEN-Winternachtenlezing
Om 20.00 uur begint het programma in de Ridderzaal te Den Haag met een optreden van het Tahir AydoÄ?du ensemble, afkomstig uit Ankara. Tahir AydoÄ?du is een virtuoze bespeler van de kanun, de Turkse citer. Hij behoort tot de meest geliefde musici in Turkije. Aansluitend introduceert Medy van der Laan, Staatssecretaris van Cultuur en Media, Orhan Pamuk.
  
Winternachten 2005
Winternachten 2005 wordt van 20 tot en met 23 januari gehouden in Theater aan het Spui en het Filmhuis in Den Haag. Meer dan 60 schrijvers, dichters, muzikanten en performers uit onder andere Nederland, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Suriname, Turkije, Curaçao en Aruba treden er op. Het volledige programma van het literatuurfestival Winternachten wordt in de tweede week van december bekend en is vanaf dan te vinden op http://www.winternachten.nl/ – www.winternachten.nl

Beknopte schrijversbiografie Orhan Pamuk
Orhan Pamuk (Istanbul, 1952) is een van de belangrijkste moderne schrijvers van dit ogenblik. Hij heeft acht romans op zijn naam staan, waarvoor hij met meerdere literaire prijzen is bekroond, zowel nationaal als internationaal. Zijn werk is inmiddels in 26 talen vertaald. Hij woont en werkt in Istanbul. Het belang van Pamuk schuilt voor een deel in het feit dat hij zich met zijn werk op een fascinerende manier positioneert tussen oost en west. Mijn naam is Karmozijn, bijvoorbeeld, is een historische roman die zich afspeelt in zestiende-eeuws Istanbul. Het boek snijdt onderwerpen aan die ook in de grote Europese modernistische traditie centraal staan: in hoeverre kan kunst gebruikt worden om de werkelijkheid vorm te geven? Omdat realistische afbeeldingen binnen de islam niet zijn toegestaan, krijgt deze discussie een belang dat grenzen en contexten overschrijdt, zonder dat de politisering expliciet wordt.
 
In zijn laatste roman Sneeuw wordt Pamuks bijdrage aan deze discussie nog concreter, nog politieker, nog relevanter voor het debat. Dit boek speelt zich af in een plaats in het noord-oosten van Turkije. In de roman ontaardt een theatervoorstelling in een gijzeling van het publiek, die uitloopt in een coup door extremisten.

Er zijn geen ondubbelzinnige politieke conclusies te trekken uit deze twee romans van Pamuk, maar het zijn beide werken die veel materiaal aandragen in discussies over Oost en West, over fundamentalisme en secularisatie, kunst en werkelijkheid en globalisering tegenover isolatie. Het feit dat deze ideeënromans gegoten zijn in de vorm van uiterst toegankelijke boeken maakt Pamuk tot een schrijver die in de discussie een belangrijke rol speelt. Zijn rol beslaat meer terreinen dan alleen die van de literatuur. Zo noemde Daniel Cohn-Bendit, lid van het Europees Parlement, Pamuk onlangs nog als het voorbeeld van het belang van de Turkse cultuur in de Europese context ('one of the examples of possible modernity in Turkey', The Guardian 8 mei 2004).

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer