Première van de documentaire De gelukkige schizo * Gerrit Komrij

Voor de film De gelukkige schizo ontmoetten zij de dichter verschillende malen. Uit de documentaire komt een andere Komrij naar voren dan de meeste lezers en kijkers kennen. Niet louter de literaire houwdegen en de superieure ironicus komen aan het woord, maar ook de melancholieke dichter van zestig, die weet dat hij zich alleen thuis zal voelen 'tussen zes planken'. Zolang hij leeft, vindt hij slechts houvast in de taal.

De gelukkig schizo is een coproductie van NPS, Miroir Film en het Letterkundig Museum en wordt uitgebracht in de reeks Schrijvers in Beeld van het Letterkundig Museum. De documentaire wordt op dinsdag 20 september om 23.00 uur uitgezonden in Het Uur van de Wolf van de NPS. Scenario en regie: Jan Louter. Scenario en interviews: Onno Blom. Camera: Melle van Essen. De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media.

Presentatie van Eendagsvliegen, dagboek van een lezer
Na afloop van de voorvertoning neemt Gerrit Komrij het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Eendagsvliegen, dagboek van een lezer in ontvangst. Vanaf het moment dat hij kon schrijven heeft Gerrit Komrij dagboek gehouden. Hij noteerde daarin intieme voorvallen, scherpe observaties, leesverslagen en, toen hij zich eenmaal als schrijver had gemanifesteerd, vileine grappen over de literaire wereld. Eendagsvliegen is een unieke blik in de wereld van de schrijver, lezer, publieke persoon én het individu Gerrit Komrij.
Uitgeverij De Bezige Bij,  â?¬19,90, ISBN 90 234 1768 2.

BTH

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer