Man Booker Prize voor John Banville

In de bekroonde roman The Sea, Banvilles veertiende, trekt Max Norden die net weduwnaar is geworden, zich terug in een pension bij de zee. Het huis is het decor van een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd die voor een groot deel zijn leven heeft bepaald. Destijds logeerde de familie Grace er in de vakantie. Als tienjarige kon Max zijn ogen niet afhouden van de moeder tot hij haar op een keer half naakt zag, waarna hij zijn aandacht verlegde naar zijn leeftijdgenote Chloe. Hij trok op met haar en haar stomme tweelingbroer Myles. De zomer eindigde echter met de verdrinkingsdood van de tweeling.

In de nabeschouwing noemde Jan Dalley de bekroning van de roman een keuze voor ?the sheer beauty of writing. In een kort dankwoord zei Banville zelf dat het winnen van de prijs voor hemzelf zowel een grote vreugde als een grote verrassing was. Zijn collegas moedigde hij aan vol te houden en te blijven hopen. Voor hem had het ook lang geduurd voor hij zich eindelijk de winnaar van de prijs mocht noemen. Hij was één keer eerder genomineerd, met The Book of Evidence in 1991, het jaar dat Ishiguro won met The Remains of the Day. The Sea zal in Nederlandse vertaling verschijnen bij Atlas.

Bron: Literatuurplein.nl

BTH

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer