2005 Feestjaar van het absurdisme! Daniil Charms festival

Als afsluiter zal op 30 december, de verjaardag van Daniil Charms, de ‘Dag van de absurde straatscènes’ plaatsvinden. Charmsiaanse taferelen op de openbare weg. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich melden bij info@kultprom.org.
Een actueel programmaoverzicht staat op www.daniilcharms.nl.
Daniil Charms is vooral bekend als Russisch absurdistisch schrijver. Hij leefde van 1905 tot 1942, en woonde vrijwel zijn hele leven in St-Peters-burg/Lening-rad. Tijdens zijn leven publiceerde hij niets, behalve enkele verhalen voor kinderen. In 1927 richtte hij met een aantal schrijvers, schil-ders en musici de avant-gardistische groep Oberioe (‘vereniging voor reële kunst’) op, die in 1930 verboden werd. Deze groep staat in de traditie van de Russische avant-garde van de dichters Chleb-nikov en Tufanov en de schilder Malevitsj, met wie Charms nauw contact onderhield.

Met zijn ultrakorte, paradoxale verhalen, zijn dada-achtige gedichten en groteske toneelteksten werd Charms de belangrijkste vertegenwoordiger van het Russische absurdisme. Hoewel moeilijk met andere schriver te vergelijken zijn er raakvlakken met Van Ostaijen, Kafka en Ionesco.

In 1942 overleed hij in een gevangenis-ziekenhuis. Sinds eind jaren '70 wordt zijn werk gepubliceerd en vertaald.

Het volledige programma:

NOVEMBER

29 november
Daniil Charms-avond in Lantaren-Venster te Rotterdam:
Elisabeth Reijnders – Rehabilitatie, voordracht
Marynka & Isidora – Een smerig personage, muzikale voordracht met beweging en film
De Kift – 4 voor 4, opera gebaseerd op Elisaveta Bam in Rotterdam
www.lantaren-venster.nl

30 november 14.30 uur
Unieke zaken speelt de kindervoorstelling Nietes-Welles in het Isala-theater in Capelle aan de IJssel.

DECEMBER

3 december 16.00-18.00, toegang gratis
Opening expositie 'Ontmoeting' Charms in beeld en strips, theater De Cameleon in Amsterdam, tot 17 december, met o.m. Daniil Charms, Paul Bodoni, Jeroen de Leijer en Marcel Ruijters.
Tentoonstelling te bezichtigen tot 19 december op werkdagen tussen 12:00 en 17:00.
www.decameleon.nl

4 december 15.00 uur – 23.30
Charms filmdag in Kriterion, Amsterdam
Met: Concert for a Rat (Kovalov), Charms-Zwischenfälle (Kreihsl), Apiary (Kagadeev & Kopeykin) en een programma met korte films (o.m. animaties van Klimt en Kaboth)
www.kriterion.nl

5 december
Filmavond in WORM Rotterdam, met Concert for a Rat (Kovalov) en een programma met korte films (o.m. animaties van Klimt en Kaboth)

6 december
Filmavond in WORM Rotterdam, met Charms-Zwischenfälle (Kreihsl) en Apiary (Kagadeev & Kopeykin).

9 december
Daniil Charms gaat experimenteel: met o.m. absurdistische rock van NOM uit Sint-Petersburg, vernieuwende Jazz van Dalgoo en theatraal/muzikaale onzin van Coolhaven: Wachten op Charms, NOM films, Charms-films.
Dit alles te zien voor maar 7 euro te Rotterdam in WORM
www.wormweb.nl

9 december
Charms-avond in poezietheater Perdu Amsterdam, programma in ontwikkeling
www.perdu.nl

10 + 11 december 15.00-2.00
Slaap is een plaag voor de mens
Daniil Charms marathon-weekend in theater De Cameleon in Amsterdam

10 december
Daniel Dee, Stefan Nieuwenhuis, Anneke Claus, Piter Boersma, Andre Schreuders, Coolhaven, Goodipal (Dk), Theater Labor (Dld), NOM (Ru) en DJ Goldfinger.

11 december
Nom-film, Eddie Kagie & Pepijn Spoor, Natalia Mali & Richard Crows, Kasper Kapteijn, Absurd Nederland, Zink, Elisabeth Reijnders en Marynka & Isidora.
http://www.decameleon.nl – www.decameleon.nl

11 december
Opening expositie Nikolay Kopeikin in Kunstcentrum Koffie Verkeert, Rotterdam

14 december
Charms in ACU te Utrecht: NOM + Coolhaven + films

16 december 21.00 uur
Charms of Daniil: Verjaardagsfeestje voor Daniil, in samenwerking met Moscow Diskow in de Sugar Factory in Amsterdam. Met o.m. Absurd Nederland en NOM (Ru).
www.sugarfactory.nl

17 december
Charms in Nijmegen, met Coolhaven, NOM en Films

20 december
Opening expositie in galerie Goda in Amsterdam met werk van o.m. Charlotte Mutsaers, Josef Kerff, Nikolai Kopeykin en Sytse Bakker. Opening door Hans Dagelet.

30 December
Verjaardagsfeest in galerie Godá te Amsterdam: alle vrienden van Charms zijn welkom maar een cadeautje voor Charms is verplicht (liedje, toneelact, tekening, mop, dansje).
www.goda.nl

Het Charms-jaar wordt georganiseerd door de Stichting KULTPROM in nauwe samenwerking met het Russisch Cultureel Centrum in Amsterdam en boekhandel Pegasus in Amsterdam. Meer informatie:
stichting KULTPOM Rotterdam, Andre Schreuders: info@kultprom.org
Russisch Cultureel Centrum Amsterdam, Elena Kravtchenko: cultuur@cultureelcentrum.nl

MN

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 augustus 2009

Recensie 'Gerardje, notities van een Reve-liefhebber' - Theodor Holman

Het lijkt de laatste tijd iets stiller geworden rond Gerard Reve, de in 2006 overleden volksschrijver, zoals hij zichzelf graag noemde. Deze stilte zal echter in het najaar worden doorbroken door een vuistdikke biografie van Nop Maas. In de tussentijd mogen we genoegen nemen met dit boek van Theodor Holman, die zich al jaren fan noemt van Reve. Holman ontmoette Reve eenmaal en zag hem nog een aantal malen optreden. Dat is jammer, want de ontmoeting waar het boek mee begint is op z’n zachtst curieus.

Lees meer