Femke Halsema juryvoorzitter Woutertje Pieterse Prijs 2008

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is uitgekomen. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen, indien er geen boek van voldoende kwaliteit voorhanden is. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustratie en vormgeving.

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en zal op donderdag 13 maart 2008 voor de éénentwintigste keer worden uitgereikt. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs).

Alle prijswinnaars tot nu toe:

1988 Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht

1989 Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem

1990 Anne Vegter en Geerten ten Bosch voor De dame en de neushoorn

1991 Paul Biegel voor Anderland

1992 Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel

1993 Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros

1994 Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen

1995 Anne Provoost voor Vallen

1996 Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa

1997 Joke van Leeuwen voor Iep!

1998 Wim Hofman voor Zwart als inkt

1999 Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren

2000 Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw

2001 Bart Moeyaert voor Broere

2002 Peter van Gestel voor Winterijs

2003 Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!

2004 Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie

2005 Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart

2006 Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig

2007 Harm de Jonge voor Josja Pruis

De twintigste prijsuitreiking

Harm de Jonge kreeg op 1 maart 2007 de twintigste Woutertje Pieterse Prijs voor Josja Pruis, uitgegeven door Uitgeverij Van Goor.

Heruitgaven bekroonde boeken door De Volkskrant

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Woutertje Pieterse Prijs heeft De Volkskrant gedurende de eerste acht weken van 2007 een serie van acht bekroonde kinder- en jeugdboeken uitgegeven, onder de naam Schatkist van de jeugdliteratuur. Acht winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs. De titels zijn: Laatste verhalen van de eeuw van Paul Biegel, Winterijs van Peter van Gestel, Een heel lief konijn van Imme Dros en Jaap Lamberton, Iep! van Joke van Leeuwen, Broere van Bart Moeyaert, Vallen van Anne Provoost, Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen en de dichtbundel Superguppie van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel. De Volkskrant en de Stichting Woutertje Pieterse Prijs maakten de selectie en Uitgeverij Querido produceerde de serie.

Lessuggesties, gefinancierd door Stichting Lezen

Om het basis- en voortgezet onderwijs aan te moedigen de boeken op school te bespreken zijn er lessuggesties bij ieder van de 8 titels uit de 'schatkist' serie gemaakt. Ze werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter) en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Lezen.

Lessuggesties bij Josja Pruis

Uitgeverij Van Goor maakte het financieel mogelijk dat Lieke van Duin en Jos van Hest ook bij Josja Pruis lessuggesties schreven.

Voor meer informatie en alle lessuggesties zie http://www.woutertjepieterseprijs.nl – www.woutertjepieterseprijs.nl.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid om de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) – die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen – financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs.

Stichting

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van 3 maart 2006 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater voor diverse media); penningmeester, Trees Nelissen (boekhandel Van de Ven in Soest); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Theo Ham (directeur Jeugdtheaterhuis); Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds); Margot de Waal (bibliothecaris, publicist).

Meer informatie

Op http://www.woutertjepieterseprijs.nl – www.woutertjepieterseprijs.nl kunt u onder veel meer de lessuggesties en alle juryrapporten downloaden, geluidsopnames van Woutertje Pieterse Lezingen en diverse uitvoeringen van Het Rooverslied beluisteren en foto’s van verschillende prijsuitreikingen bekijken.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

20 augustus 2009

Dunne grenzen tussen socialisme en nationaal-socialisme

Volgens de achterflap hebben we te maken een doctoraalscriptie, die de Scriptieprijs van de Stichting Lezen 2007 heeft gewonnen. Dat maakt meteen al nieuwsgierig, want zoveel scripties krijgt de gemiddelde lezer niet onder ogen. Ook het onderwerp over het reilen en zeilen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Arbeiderspers, die nauw verbonden was met de sociaal-democratische SDAP, boeit bij voorbaat. Bij mij kwam meteen de vraag op hoe het mogelijk was dat een socialistische uitgeverij ging samenwerken met de nazi’s.

Lees meer