Cultura in gesprek met Jeroen Brouwers

Noli me tangere (kom mij niet te nabij) is de naam van zijn huis. Niet voor niets: Jeroen Brouwers heeft sinds het begin van zijn schrijverschap het isolement opgezocht. Hij werkt al ruim 40 jaar aan een omvangrijk oeuvre, maar brak met zijn roman “Geheime kamers” door bij een groter publiek. Hiermee won hij in 2001 de AKO literatuurprijs, de Multatuliprijs, de Gouden Uil en Humo’s Gouden Bladwijzer.

Cultura is het non stop themakanaal voor kunst en cultuur van de Publieke Omroep, te bekijken op digitale televisie en op internet. 24 uur per dag, 7 dagen per week recente en oudere programma’s over muziek, boeken, films en podiumkunsten, met documentaires, talkshows en andere schatten uit het omroeparchief. Iedere dinsdag staat in het teken van literatuur, te beginnen met het Cultura Journaal om 20.30 uur. De programmering op dinsdag staat altijd in één lijn met actuele gebeurtenissen op het vlak van literatuur.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan. Bundels als Herberg van dode schepen en Penseelstreken van de tijd bleven ten onrechte redelijk onopgemerkt maar in de tussentijd trad De Birk op met zijn groep JAFT, waarmee hij zijn gedichten op taal zette en ze door musici liet begeleiden.

Lees meer