Peter Verhelst en Tom Lanoye in het Vlaams Cultureel Kwartier

Vlaamse Tongen #2 met Peter Verhelst

Vlaamse Tongen is een literair-culinair programma waarin Vlaamse auteurs door schrijver en kok Leon Gommers aan de tong worden gevoeld over hun relatie met eten, het belang van eten in de literatuur, de zintuigen en de geur en smaak van het verleden. De Vlaamse gast schrijft op basis van een streekgerecht een nieuwe tekst en draagt die voor. En het publiek kan zelf heerlijke Gelderse streekprodukten proeven.

In deze tweede aflevering is Peter Verhelst te gast. Verhelst schrijft poëzie, proza en theater. Voordat hij zich volledig stortte op het schrijven werkte hij onder andere als leraar aan het instituut voor Voeding in Brugge. Zijn doorbraak kwam in 2000 toen hij met Tongkat de Gouden Uil won. Kenmerkend voor zijn stijl is de zinnelijke, lichamelijke taal die hij gebruikt. Andere werken zijn Zwellend fruit (2000) en het vuistdikke Zwerm (2005).

Vlaamse Tongen #2 met Peter Verhelst

zondag 4 november 2007

Aanvang: 15.00 uur

Lokatie: Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6, Nijmegen

Entree: € 10,- (inclusief hapjes!)

Reserveren en meer informatie: http://www.vcknijmegen.nl of – www.vcknijmegen.nl , 06-27144220

De Groote Oorlog II

Na de succesvolle en drukbezochte lezingenreeks over de Eerste Wereldoorlog van vorig jaar, organiseert het VCK dit jaar een gevarieerde vervolgserie, met nieuwe sprekers en nieuwe onderwerpen.

maandag 5 november 2007

Johanna Spaey

Schrijfster van het met een Gouden Strop bekroonde Dood van een soldaat (2005) en van Vlucht (2007), die zich beide afspelen tijdens WOI.

maandag 12 november 2007

Tom Lanoye

Schrijver en performer. Bracht twee bundels uit met vertaalde en bewerkte gedichten van de zogenaamde war poets: Niemands land (2002) en Overkant (2004).

dinsdag 20 november (!)

Koen Koch

Hoogleraar Internationale betrekkingen, organisator van reizen naar de slagvelden van WOI en auteur van De derde slag bij Ieper (2007), over een van de beruchtste veldslagen van WOI.

maandag 26 november

Leo van Bergen

Universitair docent metamedica en auteur van Zacht en eervol. Lijden en sterven in een grote oorlog (1999), over het lichamelijk en psychische leed van soldaten in de loopgraven van WOI.

maandag 3 december

Lezing over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op de beeldende kunst. Spreker wordt nog bekendgemaakt.

Aanvang van alle lezingen: 20.00 uur

Lokatie: Vlaams Arsenaal, Arsenaalpoort 6, Nijmegen

Entree: € 10,- / passepartout: € 40,-

Reserveren en meer informatie: http://www.vcknijmegen.nl – www.vcknijmegen.nl of 06-27144220

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

20 augustus 2009

Dunne grenzen tussen socialisme en nationaal-socialisme

Volgens de achterflap hebben we te maken een doctoraalscriptie, die de Scriptieprijs van de Stichting Lezen 2007 heeft gewonnen. Dat maakt meteen al nieuwsgierig, want zoveel scripties krijgt de gemiddelde lezer niet onder ogen. Ook het onderwerp over het reilen en zeilen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Arbeiderspers, die nauw verbonden was met de sociaal-democratische SDAP, boeit bij voorbaat. Bij mij kwam meteen de vraag op hoe het mogelijk was dat een socialistische uitgeverij ging samenwerken met de nazi’s.

Lees meer