Agenda

Aan tafel met Libris in De Balie – avond rond de genomineerden van de Libris Literatuur Prijs

Door Ingrid van der Graaf

In De Balie wordt op 25 april vooruitgeblikt en gespeculeerd door vier van de zes genomineerde schrijvers voor de Libris Literatuurprijs. Dit zijn Jan Van Loy met Ik, Hollywood, Jan van Mersbergen met Naar de overkant van de nacht, Ivo Victoria met Gelukkig zijn we machteloos en Miquel Bulnes  met Het bloed in onze aderen. En de grote vraag is natuurlijk wie van hen gaat op 7 mei de Libris Literatuurprijs 2012 voor de beste en oorspronkelijk Nederlandstalige roman ontvangen? En dan zijn er ook nog Jeroen Brouwers met Bittere bloemen en A.F.Th. van der Heijden met Tonio?

Aan een lange, gedekte tafel zitten de hoofdgasten van de avond: de genomineerde schrijvers en de juryleden van de Libris Literatuur Prijs 2012, evenals een aantal gasten die bijzondere tafelredes zullen houden: hoe staat het met de Nederlandstalige roman? Om hen heen zit een gretig publiek aan wie een exquise literair viergangenmenu wordt voorgezet. Tafelgenoten zijn: Ivo Victoria, Jan van Mersbergen, Miquel Bulnes, Jan Van Loy, Arjen Fortuin, Marja Pruis, Kester Freriks, Yves Petry, Trees Nelissennen Jaap van Straalen. Spreekstalmeesters van de avond zijn Jeroen van Kan en Margot Dijkgraaf. Sieger Sloot zal voorgedragen uit de genomineerde boeken.

Het menu start met de Amuse Kester Freriks die een fragment voorleest uit de inleiding van het juryrapport Libris Literatuur Prijs.
Gevolgd door een Voorgerecht in de vorm van een tafelrede van Yves Petry over nieuwe vormen van de roman en leest Sieger Sloot voor uit Miquel Bulnes geserveerd met een
kort interview en reacties van dinergasten waarna Sloot een fragment leest uit Tonio van A.F.Th. van der Heijden en Jaap van Straalen het over Tonio zal spreken.

Het Tussengerecht is een tafelrede van Marja Pruis: zes mannen en geen vrouw, leest Sieger Sloot Jan van Mersbergen en gaat in gesprek met Van Mersbergen. Waarna Sloot voorleest uit Bittere Bloemen en Trees Nelissen over Bittere Bloemen zal praten.

Het Hoofdgerecht is een tafelrede van Arjen Fortuin: Nederland-België en Sieger Sloot leest Jan van Loy en gaat in gesprek met Van Loy. Waarna Sloot nog voorleest uit Ivo Victoria en volgt een gesprek met Victoria.

Als het publiek door al deze gerechten geheel verzadigd zal zijn komt er nog een dessert. Het is even slikken maar degene die de winnaar raad onvangt alle genomineerde boeken!

Kom u verlekkeren!
Reserveren kan via www.debalie.nl.

Foto: Keke Keukelaar