Alfred Birney wint Libris Literatuurprijs en springt gat in de lucht

Door Ingrid van der Graaf

Arjan Peters voorspelde afgelopen zaterdag in Sir Edmund wie de Libris Literatuurprijs zou winnen; Alfred Birney met De tolk van Java. En zijn voorspelling kwam uit. Was dit te verwachten? Ja, het kon niet anders dan dat deze toch wel onopvallende schrijver, die eerder dertien boeken publiceerde voor hij eindelijk zijn boek der boeken schreef, eens opgemerkt zou worden. Nadat Adriaan van Dis het boek had gelezen, prees hij het als een meesterwerk: ‘Léés dat bloody book.’

Birney behoort tot de ‘Tweede Generatie’ Indische schrijvers met onder meer Adriaan van Dis en Marion Bloem. In De tolk van Java beschrijft hij de bloedige strijd in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949 vanuit het perspectief van zijn vader; een wrede en psychisch gestoorde man waar hij als kind doodsbang voor was. Volgens de jury doet hij dat in een ‘meeslepende documentaire stijl’. En juryvoorzitter Janine van den Ende zei over het winnende boek: “Een boek waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven”.

Birney dankte het Letterenfonds ‘dat me in staat stelde om deze nogal zware klus te klaren.’ Waarna hij zich tot de aanwezigen richtte: “U kunt er zeker van zijn dat ik morgen naar het strand zal gaan en daar, in de vloedlijn, een gat in de lucht zal springen.”

In zijn schrijven heeft Birney altijd gepleit voor een multiculturele samenleving. Over die multiculturele samenleving schreef hij jarenlang columns in de Haagsche Courant. In 1998 veroorzaakte hij enige ophef met de bloemlezing Oost-Indische inkt. 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren.

Overige genomineerden waren Arnon Grunberg (Moedervlekken), Walter van den Berg (Schuld), Marja Pruis (Zachte riten) en de Vlamingen Jeroen Olyslaegers (Wil) en Lize Spit (Het smelt). Olyslaegers en Spit maken dit weekend overigens nog kans op de Fintro Literatuurprijs waarvoor ze beiden genomineerd zijn.

Samen met de AKO Literatuurprijs en de Fintro Literatuurprijs behoort de Libris Literatuur Prijs tot de belangrijkste literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. Aan de onderscheiding is 65.000 euro verbonden. De zes auteurs op de shortlist krijgen ieder 2.500 euro. De winnaar krijgt daarbij nog eens 50.000 euro.

Lees hier de recensie van De tolk van Java die Literair Nederland plaatste.

Foto ANP

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 mei 2009

Na 16 jaar is er dan eindelijk weer een ? lang verwachte ? roman van de dichter Frank Starik. Hij is onder Amsterdammers vooral bekend van zijn initiatief De eenzame uitvaart waarbij hij vaak onbekenden in het gezelschap van collega-dichters uitluidt aan de groeve. Het boek is opgebouwd uit 54 hoofdstukjes rond 6 hoofdthema’s.

Na 16 jaar is er dan eindelijk weer een ? lang verwachte ? roman van de dichter Frank Starik. Hij is onder Amsterdammers vooral bekend van zijn initiatief De eenzame uitvaart waarbij hij vaak onbekenden in het gezelschap van collega-dichters uitluidt aan de groeve. Het boek is opgebouwd uit 54 hoofdstukjes rond 6 hoofdthema’s.

Starik is een hartstochtelijke bewoner van de Staatsliedenbuurt in de hoofdstad en deze ? vrij troosteloze ?

Lees meer