Alles waar ik spijt van heb – Phillippe Claudel

Onlangs verscheen Alles waar ik spijt van heb van Phillippe Claudel. Hierin keert de verteller terug naar de plaats van zijn jeugd, een stadje in het noorden van Frankrijk om zijn moeder te begraven.

Gedurende de drie dagen die in het plaatselijke hotel, het mortuarium, de kerk en de kleine straatjes van het stadje doorbrengt, gaat hij terug naar zijn kinderjaren en denkt hij vooral aan zijn geliefde moeder. Waarom heeft hij haar op zijn zestiende verlaten? Andere herinneringen komen ook weer boven: herinneringen aan zijn dominante grootouders en aan zijn vader die in een verre oorlog gestorven zou zijn.

Wanneer hij een enveloppe in handen krijgt, beseft de verteller dat die waarschijnlijk de waarheid over zijn jeugd bevat.

Philippe Claudel heeft een aantal internationale successen op zijn naam staan en ontving daarvoor diverse literaire prijzen.

 

Alles waar ik spijt van heb

Auteur: Philippe Claudel
Vertaald door: Manik Sarkar
Verschenen bij: Uitgeverij De Bezige Bij (april 2010)
Prijs: € 16.90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 januari 2011

De Derde Jongen
Recensie door Hilde van Vlaanderen

 

In Bozen, Zuid-Tirol, wordt op een nacht een man, Franz, door een groep mannen uit het doorgangskamp gehaald en met een boot naar een onbekende bestemming gebracht. Ontvoerd, zou je kunnen zeggen. Hij wordt naar een vrouw, Clara, gebracht, die de eerste dagen, weken voor hem zorgt.

Lees meer