Agenda

Amerikaanse socioloog Saskia Sassen over verdrijving en democratie

Wereldwijd worden steeds meer mensen buitengesloten of verdreven van huis en haard, werk en sociale netwerken. Daarbij gaat het niet alleen om de groeiende groep vluchtelingen en allerarmsten, maar ook om arbeiders die door te zwaar werk arbeidsongeschikt worden, en om kleine winkeliers die verdreven worden door de komst van grote supermarktketens.

De Amerikaanse socioloog Saskia Sassen is een van de meest invloedrijke denkers van deze tijd. Zij ziet in deze massale verdrijving van mensen de opkomst van een nieuwe fase in het globale kapitalisme. Sassen vraagt zich af of de democratie stand kan houden in onze sterk veranderde wereld. Heeft het democratische systeem nog de kracht om mensen te beschermen in plaats van ze te verdrijven? Henk van Houtum, hoofddocent Politieke geografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat met Saskia Sassen in gesprek.

Saskia Sassen is hoogleraar Sociologie aan de Columbia University in New York. Ze verkreeg wereldfaam met haar onderzoek naar globalisering, migratie en wereldsteden en werd genoemd als een van de 100 Top Global Thinkers van 2011.

Op dinsag 6 november vindt de opname plaats met Saskia Sassen voor het televisieprogramma Gesprek op 2 van de VPRO.
Uitzending zondag 11 november tegen de klok van 12  uur ’s avonds.

Deelname: 9,50 – medewerkers RU 7,- en studenten gratis.