Agenda

Amsterdamse Boekennacht 13 april

Door Ingrid van der Graaf

De vierde Amsterdamse Boekennacht heeft dit jaar Geluk hoog in het vaandel staan. Het thema zal zich toesnijden op de liefde, de poëzie, over gelukzoekers en vinders en onvermijdelijk zal het ook gaan over de aantrekkingskracht van het ‘ongeluk’ in de literatuur. Dichters, schrijvers en wetenschappers treden op in boekhandels, musea en horeca in het hart van Amsterdam. Alles op loopafstand en het geheel is gratis toegankelijk.

Stadsdichter Menno Wigman opent de Amsterdamse Boekennacht met zijn geluksgedicht ‘Promesse de bonheur’. Tijdens deze opening zullen de eerste 100 bezoekers een poëzieposter ter herinnering cadeau krijgen.

Er vinden vele wervelende literaire evenementen en presentaties plaats in de deelnemende boekhandels, antiquariaten, horeca, musea en bij de Boekenmarkt op het Spui. Met auteurs als Paulien Cornelisse, Tommy Wieringa, Jerzy Gawronski, Maartje Wortel, A.L. Snijders, Kluun, Wim Brands, Marita Mathijsen, Maria Barnas, Dirk van Weelden, Yves Petry, Désanne van Brederode en vele anderen.

De deelnemende instellingen en podia tijdens de Boekennacht geven invulling aan onderwerpen als de onmogelijkheid van het geluk – of van het ongeluk. Het geluk in de , het geluk in de liefde, alle verschillende asp Zo komt het thema terug in de aantrekkingskracht van literatuur die het ongeluk beschrijft, maar ook in het beroep van gelukszoeker als ontdekkingsreiziger of archeoloog. Tevens zullen verschillende literaire tijdschriften hun invulling aan het thema geven, en zal er zelfs een live tijdschrift gepresenteerd worden.

Klik hier voor het volledige programma van de Boekennacht 2012.


Aanvang 19:30 bij het Lieverdje op het Spui.

Vanaf 20.00 uur beginnen de buitenprogramma’s en de programmering in alle locaties. Deze bevinden zich op loopafstand van het Spui, van Singel tot Oude Turfmarkt met het podium bij het beeld van het Lieverdje als bruisend literair middelpunt. Toegang gratis!

De Amsterdamse Boekennacht wordt mogelijk gemaakt door de deelnemende instellingen en bedrijven met speciale dank aan De Groene Amsterdammer en De Koninck.