Agenda

Amsterdamse Boekennacht op 23 april 2010

Op vrijdag 23 april 2010 wordt voor de tweede maal in hartje Amsterdam een Boekennacht gehouden. Het thema is dit jaar ‘De roes’. Onder de vele schrijvers, dichters en andere denkers die op 23 april zullen optreden zijn Marjan Berk, Jules Deelder, Gerrit Komrij, Kluun, Ramsey Nasr, Joost Zwagerman en vele anderen. Alle activiteiten, waaronder o.a. een grote openluchtboekenmarkt, vinden op en rond het Spui plaats, zowel buiten als in boekhandels, antiquariaten, bibliotheken en cafés.

Een greep uit het programma op het Spui:
19.30 uur – Ramsey Nasr en Gerrit Komrij openen om 19.30 uur de Amsterdamse Boekennacht bij het beeld van het Lieverdje op het Spui. Komrij geeft tevens het startsein voor de tweede editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd die wordt georganiseerd door de Poëzieclub.
20.00 ? 21.00 uur – De grote poëzie-estafette
De TOP-20 van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd wordt gevraagd hun winnende gedicht te lezen, gepubliceerd in de bundel Zoals een haan een ei legt.

Verder:
– Boekhandel & Uitgeverij Bas Lubberhuizen viert tijdens de Boekennacht de 70ste verjaardag van Jeroen Brouwers met de verschijning van een speciaal dubbelnummer van het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker.

– In Café de Zwart leest om ca. 20.00 uur Carolina Trujillo voor uit De terugkeer van Lupe Garcia en zullen vanaf ca. 21.00 uur Hafid Bouazza, Menno Wigman en Pieter Boksma voorlezen uit de bundel Roes, een bloemlezing over drank en drugs in woord en beeld. Hans Teeuwen neemt het eerste exemplaar van deze bundel in ontvangst. De auteurs zijn bereid te signeren.

– Bij Selexyz Scheltema leest om ca. 20.00 uur Joost Zwagerman voor, om 21.00 uur Kluun en Christophe Vekeman en draagt om 22.00 uur Jules Deelder voor uit eigen werk. Alle auteurs zullen na afloop van hun optreden, dat 30 tot 45 minuten duurt, ook signeren.

– Pegasus staat in het teken van de Oost Europese en Russische literatuur: Alec Kopyt met drankliederen uit het vooroorlogse Odessa, Kees Mercks over De kunst van het neuken van de Tsjechische auteur Abbé Appliqué, Tjark Kruiger over drank in de Russische cultuur en literatuur en Wim Honselaar over de ROESsische taal.

– De Athenaeum Boekhandel laat de bezoeker kennismaken met ‘De roes van de overwinning’. Diverse auteurs spreken over wat het is om in hun beroep of vakgebied een overwinning te behalen: een politieke overwinning, een sportieve zege, het winnen van literaire prijzen of van de Nobelprijs. Uiteraard zijn alle deelnemende auteurs in dit Boekennacht-programma bereid hun boeken te signeren. Om 20.00 uur Vincent Hunink en Marjan Berk, om 21.00 uur Frans Saris, Hans Ree en Marc Chavannes en om 22.00 uur Gerrit Komrij en Dirk van Weelden.

– Bij Van Gennep is er om 20.00 aandacht voor de nieuwe roman van de jonge Italiaanse auteur Pietro Grossi (o.v.), Van Acquit en om 21.00 voor de nieuwe roman van Andrej Longo, Tien.

Het gehele programma is terug te vinden op de website van de Amsterdamse Boekennacht.