Agenda

Antwerpen ? De Stad van Elsschot

Antwerpen is de geboortestad van Willem Elsschot. Al vanaf 2007 loopt er het literair en cultureel stadsprogramma De Stad van Elsschot. In 2010 vindt de apotheose plaats. Dan is het 50 jaar geleden dat Elsschot overleed en herdenkt Antwerpen Elsschot met een feestprogramma: een grote overzichtstentoonstelling, muziek, theater, literaire wandelingen, lezingen en nog veel meer.

De stad Antwerpen en de schrijver Willem Elsschot. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Willem Elsschot (1882 – 1960) is geboren en getogen in de Scheldestad. Hij stichtte er zijn familie, zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken. Willem Elsschot was op-en-top Antwerpenaar en dat merk je ook in zijn verhalen. In veel van zijn boeken speelt de stad een bijzondere hoofdrol.

29 en 30 mei: Openingsfestival ‘Tussen droom en daad’
Het openingsfestival ‘Tussen droom en daad’ werd vernoemd naar een passage uit het bekendste gedicht van Willem Elsschot.
Zaterdag 29 mei brengen collega’s en andere prominenten in het nieuwe justitiepaleis een ode en een liefdesverklaring aan de schrijver. Zij schreven voor deze gelegenheid nieuwe teksten, gebaseerd op het bekende gedicht Het huwelijk’ (o.a. Tom Lanoye en Kees van Kooten). Daarna gaat het festival verder in Petrol Club. Daar geven bekende muzikanten enkele gedichten van Willem Elsschot de ‘Poetracks-behandeling’ (die Absynthe Minded onlangs zeer succesvol toepaste op een gedicht van Hugo Claus). 

Zondag 30 mei is het woord aan Elsschot zelf. Tijdens een verrassende brunch met Gène Bervoets dragen acteurs voor uit het werk van de schrijver. Daarna wordt het nieuwe justitiepaleis meer in detail verkend: in de centrale hal lezen auteurs, kunstenaars, politici en andere literatuurliefhebbers brieven van en aan (de personages van) Elsschot, terwijl in zes zalen verschillende thema’s uit het oeuvre van de schrijver worden uitgediept.

Onder andere de volgende schrijvers, dichters en artiesten zegden hun medewerking toe:
Tom Lanoye (schrijver), The Bony King of Nowhere (muzikant), Luc De Vos (muzikant), Warre Borgmans (acteur), Kees van Kooten (cabaretier en schrijver), Daily Bread (muzikant), Annelies Verbeke (schrijfster), Charles Ducal (dichter), Gène Bervoets (tv-bekendheid).

Tickets voor de diverse programmaonderdelen zijn vanaf 21 april te koop. Op De Stad van Elsschot is niet alleen alle informatie over het openingsfestival te vinden, maar ook over alle activiteiten (tentoonstellingen, wandelingen e.d.) die in de rest van 2010 zullen (blijven) plaatsvinden.