Agenda

Barts Boeken Club in Betty Asfalt Complex

Een literaire avond voor wie niet van literaire avonden houdt?

Agenda

Barts BoekenClub, (BBC) is een eigentijdse literaire voorstelling onder leiding van boekenfanaat en historicus Bart Gielen. Speciaal voor mensen die niet van literaire avonden houden. Want: buiten dat literatuur interessant en waardevol, is literatuur namelijk ook sprankelend en gewoon leuk. BBC is laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. Gielen voert persoonlijke en diepgaande gesprekken met uiteenlopende schrijvers over hun (nieuwste) werk. De gesprekken worden afgewisseld met afbeeldingen, filmpjes én het aanwezige publiek.

Tijdens de eerste voorstelling van Barts BoekenClub zullen onder meer de volgende vragen aan bod komen: Bestaat er wel een Nederlandse identiteit? Waarom zijn er zulke verregaande verschillen tussen man en vrouw? Waarom hebben mensen scheppingsdrang en bezitten ze een onbewuste haat tegen schoonheid?

Deze avond staat in het teken van twee zeer bijzondere schrijvers. Herman Pleij komt praten over zijn nieuwste boek Moet kunnen. Op zoek naar een Nederlandse identiteit. En Daan Remmerts de Vries, alias A.n. Ryst, vertelt deze avond over zijn magnum opus en veelgeprezen roman De Harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs.

In Moet kunnen. Op zoek naar een Nederlandse identiteit, schetst Herman Pleij een scherp portret over Nederlanders die hun land om te janken vinden maar zelf aardig tevreden zijn. Herman Pleij (1943) is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in 2013 Meer zuurs dan zoets. Refreinen en rondelen van Anna Bijns, en in 2011 Anna Bijns, van Antwerpen. Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor cultuurhistorische achtergronden van nationale identiteitsvorming en is een graag geziene gast in televisie- en praatprogramma’s zoals DWDD.

Daan Remmerts de Vries werkte meer dan twintig jaar aan De Harpij. Het resultaat is een vuistdik epos over duivels en engelen, hemel en hel en de duistere krochten van de menselijke natuur. Remmerts de Vries (1962) won verscheidene prijzen, zowel als schrijver van kinderboeken en als illustrator. In 2003 won hij de Gouden Griffel voor het boek Godje en in 2010 voor Voordat jij er was. Daarnaast heeft hij onder zijn eigen naam verschillende romans voor volwassenen geschreven: IJspaleis (2003), Zo zal ik bij je zijn (2006) en Brave nieuwe wereld (2011). In 2014 verscheen onder het pseudoniem A.N. (of J.A.) Ryst zijn magnum opus De Harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs.

Na afloop kan er in het theatercafé van Het Betty Asfalt Complex, alwaar het aanwezige publiek de werken van de schrijvers aan kunnen schaffen, de avond gelouterd en feestelijk afgesloten worden.  BBC is mede het initiatief van Paul Haenen en Dammie van Geest.

 

Barts BoekenClub

Datum: 4 februari
Aanvang: 20.30 uur
Het Betty Asfalt Complex te Amsterdam.
Toegang €10,- / collegekaart of CJP-pas € 6.00
Reserveren via www.bettyasfalt.nl