Agenda

Benali Boekt weer

Schrijver Abdelkader Benali zal vanaf 26 februari weer op tv te zien zijn met zijn programma Benali Boekt. In dit programma onderzoekt hij de blijvende invloed van zes bekende boeken uit de Nederlandse literatuur; boeken die vanwege het thema shockeerden of lezers ontroerden.

Hoe kwamen die boeken tot stand, hoe werden ze ontvangen, wat wilde de schrijver ermee bereiken en wat is de actuele waarde van deze boeken?

Aan de orde komen achtereenvolgens:

26 februari – Turks fruit (Jan Wolkers, 1969)
Jan Wolkers vond de inspiratie voor Turks fruit in de liefde van zijn leven. Wie stonden model voor hoofdpersoon Olga? En beschreef Wolkers de gebeurtenissen vanuit de werkelijkheid of vanuit zijn fantasie? Een verrassende zoektocht naar de achtergrond van een ooit controversieel en nog steeds voor velen inspirerend boek.

4 maart – Een vlucht regenwulpen (Maarten ’t Hart, 1978)
Wat sprak de lezer zo aan in dit boek? Is het de invloed van God op het leven van de hoofdpersoon? Of is het dat eenzame onhandige jongetje dat de wereld van een afstand bekijkt?

11 maart – De renner (Tim Krabbé, 1978)
Op 26 juni 1976 rijdt Tim Krabbé de Ronde van Mont Aigoual. Zijn verslag vormt de kern van De renner, Nederlands eerste literaire sportboek.

18 maart – De tweeling (Tessa de Loo, 1993)
Met De Tweeling toonde schrijfster Tessa de Loo de ambitie om de belaste relatie tussen Nederlanders en Duitsers na de Tweede Wereldoorlog op de schop te nemen. Inmiddels wordt haar boek door sommigen beschouwd als een omslag in het denken over de onderlinge verhoudingen.

25 maart – Eenzaam avontuur (Anna Blaman, 1949)
In de Nederlandse literatuur was de liefde tussen vrouwen niet eerder zo erotisch beschreven. Eenzaam avontuur verscheen een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog en sloeg in als een bom. Er werd een heus boekentribunaal opgevoerd tegen het boek. Eenzaam avontuur wordt nog steeds herdrukt.

1 april – Hersenschimmen (Bernlef, 1983)
Toen Bernlef Hersenschimmen schreef was er nog weinig bekend over dementie. Bernlef schreef vanuit zijn verbeeldingskracht, maar kreeg als schrijver te maken met lezers die het onderscheid tussen werkelijkheid en fictie niet wilden maken. Heeft de verbeelding stand gehouden?

Benali Boekt is vanaf zondag 26 februari 2012 zes weken lang vanaf 19.50 uur te zien bij de NTR op Nederland 2.