Agenda

Bernke Klein Zandvoort wint Debuutprijs Het Liegend Konijn 2013

Voor haar debuutbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert (uitgeverij Querido) kreeg Bernke Klein Zandvoort (1987) de tweejaarlijkse Debuutprijs Het Liegend Konijn toegekend. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden en de integrale vertaling van haar werk naar het Frans, Engels en Duits. Eén gedicht wordt daarbij vertaald in alle officiële talen van de Europese Unie enin zal in een speciale bundel worden uitgegeven. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met zijn werk internationale paden te verkennen en voor de  Nederlandstalige poëzie betekend dit een extra promotie in het buitenland.

In 2011 debuteerde Bernke Klein Zandvoort met zes gedichten in het tijdschrift de Revisor. Begin 2013 verscheen de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. Na de opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie verhuisde ze naar Londen, om te onderzoeken hoe een stad zich verhoudt tot haar makers. Voor het weblog van de Revisor schreef ze daarover het feuilleton English Hours.

Uit het juryrapport: ‘Haar wereld is een machine. Wanneer rond haar alles getakeld wordt, staat zij hulpeloos middenin. Een man huilt voor een metroschacht, hij inhaleert geluiden. Een blik rolt zonder plan over de kade en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is. (…) In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.’

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in het Nederlands taalgebied dat uitsluitend nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. Samen met de literaire organisatie deBuren wil Het Liegend Konijn de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.

De jury van de 4e Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2013 bestaat uit: voorzitter
Jozef Deleu (hoofdredacteur Het Liegend Konijn), Ester Naomi Perquin, Lies van Gasse, Mark Boog en Roland Jooris. Zij maakten hun keuze uit 51 inzendingen.

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2013 vindt plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel. De prijs zal worden uitgereikt door Joke van Leeuwen.