Agenda

Boekenweek-rondleidingen in Letterkundig Museum

door: Carolien Lohmeijer

Tijdens de Boekenweek biedt het Letterkundig Museum gratis Boekenweek-rondleidingen aan, die net als de Boekenweek in het teken van ‘Vriendschap en andere ongemakken’ staan. Aan de hand van bijzondere documenten en portretten uit de collectie komt u tijdens de rondleiding meer te weten over enkele innige literaire vriendschappen en hoort u over de verhalen achter de boeken.

De eerste van deze rondleidingen wordt gegeven door literatuurhistoricus Piet Calis. Hij schreef het boek Literaire vriendschappen en andere misverstanden dat onlangs is verschenen. Calis was bevriend met o.a. F. Bordewijk, Willem Elsschot, Godfried Bomans, Willem Frederik Hermans en anderen. Zij vertelden hem over hun manier van schrijven, hun passies en teleurstellingen. Tijdens de rondleiding zal hij hierover spreken.

Piet Calis (1936) schreef o.a. over de ‘verborgen’ geschiedenis van de literaire tijdschriften tussen 1941 en 1951 en is één van de auteurs van het literatuurboek Het spel en de knikkers en schreef Onze literatuur tot 1916 en Onze literatuur vanaf 1916. In 2008 publiceerde hij een biografie over Vondel en in 2010 verscheen van hem Venus in minirok. Seks in de literatuur na 1945.

De Boekenweek-rondleidingen zijn van woensdag 14 t/m zaterdag 24 maart. Kijk voor aanvangstijden en aanmelden op de website van het Leterkundig Museum. Gratis voor bezoekers van het Letterkundig Museum, u betaalt alleen entree. Maximaal 20 personen per rondleiding. Voor leesclubs heeft het museum een speciaal arrangement (vanaf 8 personen).

 

Literaire vriendschappen en andere misverstanden

Auteur: Piet Calis
Verschenen bij: Uitgeverij Meulenhoff
Prijs: € 19,95