Agenda

Café Berlin

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Nederlands Letterenfonds namen samen het initiatief tot het organiseren van Café Berlin.

Berlijn heeft wereldwijd een enorme aantrekkingskracht. Wat is er zo bijzonder aan deze stad? Waarom vinden mensen Berlijn zo spannend en fascinerend? Tijdens twee opeenvolgende avonden ( 30 nov. en 1 dec.) zullen gerenommeerde auteurs en journalisten uit Nederland en Duitsland veelzijdige inzichten geven in de geschiedenis van Berlijn, de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, de cultuur en het dagelijks leven in deze metropool.
Tijdens de eerste avond van het programma Café Berlin zal de journalist en literatuurrecensent  Jeroen van Kan (1968) vier auteurs voorstellen die zich op literair vlak bezig hebben gehouden met Berlijn.

Ricarda Junge (1979) verteld in Die komische Frau (2010) een modern spookverhaal dat zich in een flatgebouw in de buurt van de Karl-Marx-Allee afspeelt.
De roman Das dunkle Schiff (2008, Nederlandse vertaling 2010) van Sherko Fatah (1964) gaat over het noodlot van een Koerdische vluchteling die na een adembenemende odyssee aankomt in Berlijn.

Maartje Wortel (1982) heeft speciaal voor Café Berlin een nieuwe tekst over Berlijn geschreven. Zij verwoordt haar fascinatie voor Berlijn als volgt: ‘Berlijn is inspirerend, omdat er nog steeds, iedere dag, nieuwe dingen gebeuren. De stad blijft veranderen. Het is interessant hoe het verleden doorwerkt in het heden. Nergens kan je zoveel (uit)proberen als in Berlijn.’
Menno Wigman (1966) woont deels in Amsterdam, deels in Berlijn en heeft zowel prozateksten als gedichten over de Duitse hoofdstad geschreven.

Het programma wordt omlijst met muziek van Richard Cameron (1965). Deze Nederlandse muzikant woont en werkt in Berlijn, waar hij als DJ optreed, soundtracks voor films produceert en met Karin Ras (samen worden ze ook wel Mr en Mrs. Cameron genoemd) de virtuele band Terrorgruppe Schwarzenraben heeft opgericht.

De tweede avond van het programma Café Berlin zal gepresenteerd worden door journaliste Lorianne van Gelder (1984). Zij zal gesprekken voeren met de volgende auteurs:
Annett Gröschner (1964) werkt o.a. voor Freitag, de taz, Theater der Zeit en Literaturen. Ze heeft romans gepubliceerd en aan talrijke boek- en tentoonstellingsprojecten meegewerkt.
Alexander Osang (1962) was vele jaren werkzaam bij de Berliner Zeitung voordat hij in 1999 naar New York vertrok als verslaggever voor Der Spiegel. In 2006 keerde hij terug naar Berlijn en schrijft sindsdien o.a. voor Der Spiegel en het magazine van de Berliner Zeitung. Osang heeft ook meerdere succesvolle romans geschreven.
De Nederlandse kunstcriticus Jurriaan Benschop (1963) woont en werkt sinds 2006 in Berlijn. In 2009 schreef hij het boek Wonen tussen de anderen. Een portret van kunststad Berlijn. Merlijn Schoonenboom (1974) is sinds 2009 werkzaam als correspondent Duitsland bij De Volkskrant. Daarvoor schreef hij o.a. voor De Morgen en Die Welt.
Het programma wordt omlijst met muziek van de Nederlandse jazzpianist en zanger Ruben Hein (1982).

www.slaa.nl.  (Stichting Literaire Acitviteiten Amsterdam)
www.goethe.de.  (Café Berlin II op 1 dec. in het Goethe-Institut Amsterdam)

 

Woensdag 30 november / 20.00 uur / de balie
Toegang: € 10,00 | met korting: € 8,00 / € 5,00 | gratis met SLAA passe-partout en Goethe-kaart
Informatie/Reserveren: 020 5535100 of info@debalie.nl

 

Donderdag 1 december / 20.00 uur
Goethe-Institut / Herengracht 470, /Amsterdam
Voertaal: Engels/Duits
Toegang: € 10,00 | met korting: € 5,00 | gratis met  SLAA passe-partout en Goethe-kaart
Informatie/Reserveren: 020 5312900 of
info@amsterdam.goethe.org