Agenda

Huis van de Poëzie in Centraal Museum Utrecht

Na de lustrumeditie van vorig jaar in het stadhuis strijkt het zesde Huis van de Poëzie dit jaar neer in het Centraal Museum. De poëzie vormt op donderdag 26 januari, Gedichtendag, letterlijk het middelpunt van de kunsten. Ruim dertig dichters dragen op 26 januari 2012 – Gedichtendag – voor in het Centraal Museum van Utrecht dat voor één avond wordt overgenomen door de poëzie.

In de 19e-eeuwse stallen van het museum weten dichters met allure als Rutger Kopland, Tonnus Oosterhoff, Judith Herzberg, Eva Gerlach, Frank Koenegracht en Menno Wigman zich omringd door de indrukwekkende schilderijen van Abraham Bloemaert. Maar ook in de andere ruimten van het gebouw met haar kruipdoor-sluipdoor-structuur, wacht het publiek verrassende ontmoetingen tussen poëzie en beeldende kunst. Ook dit jaar dringt het Huis van de Poëzie door tot in alle hoeken en gaten van het gebouw. Een feest waarbij alle zintuigen worden betrokken: de organisatie waarschuwt voor een waar sensorisch bombardement. Rapper Kapabel, uit de stal van Kytopia, legt met zijn programma De Avonduren de relatie tussen poëzie en muziek, Hans Dagelet wekt de dichter die ook in W.F. Hermans huisde tot leven en grenzen worden overschreden in de Internationale Kamer van Anna Arov.

Ingmar Heytze presenteert zijn nieuwe bundel Ademhalen onder de maan en Chrétien Breukers houdt met medesamensteller Philip Hoorne De Nederlandse poëzie in pocketformaat ten doop: een bloemlezing. In de nok van het museum staan de dichters van het Feest der Poëzie model, die – terwijl het publiek hen schildert – hun verzen ten gehore brengen en het Poëziecircus verzorgt een eenmalige, unieke vorm van een ‘stille disco’: wandel met koptelefoon op langs de schilderijen van de grootse Bloemaert-tentoonstelling terwijl bijpassende gedichten u live worden ingefluisterd door een huisdichter.

Op de vooravond van Gedichtendag opent het Huis van de Poëzie opnieuw haar deuren voor de VSB Poëzieprijs. In samenwerking met Poetry International wordt op de feestelijke avond van woensdag 25 januari in de Nicolaïkerk bekend gemaakt wie van de genomineerde dichters de grootste jaarlijkse poëzieprijs voor zijn bundel wint: Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy of Anne Vegter. Joke van Leeuwen geeft met een voordracht uit de door haar geschreven Gedichtendagbundel het startschot aan Gedichtendag 2012 Presentatie is in handen van Ingmar Heytze.


Het Huis van de Poëzie

Centraal Museum Utrecht
Nicolaaskerkhof 10
Do 26 Januari 2012 20:00 uur
Kaarten € 12,50 / € 16,- via www.huisvandepoezie.nl

Uitreiking VSB Poezieprijs
Wo 25 Januari 20:00 uur
Nicolaïkerk
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar