Coffee Company – Reinjan Mulder

Gesignaleerd door de redactie

Uitgever en ex-criticus Reinjan Mulder – die onlangs in een interview in dagblad Trouw zei: ‘Uitgeven is het vak van de hoop’ – publiceerde in november vorig jaar zijn eerste roman Coffee Company.

In Coffee Company komt een man in een koffiegelegenheid een onbekende tegen die in veel opzichten zijn tegenpool is, maar die toch als twee druppels water op hem lijkt. In de weken die volgen verdiept hun contact zich. In hun gesprekken tussen de lattes en de laptops gaan ze in op vragen als: wat maakt ons tot wat we zijn? Hoe belangrijk kan één toevallige ontmoeting zijn? Kortom: wat maakt dat we ons mislukt of geslaagd voelen in het leven?
Volgens de redacteur van Mulder is er sinds Max Havelaar niet meer een roman verschenen die de koffiebrance ‘zo sterk’ tot onderwerp heeft. Maar het boek gaat ook over de Nobelprijs, die Mulder volgens eigen zeggen allang had moeten ontvangen omdat hij vijftig jaar geleden een kolossaal cilinderbureau kreeg van een oom. Aan dat bureau, dat van Nederlands eerste Nobelprijswinnaar ,de scheikundige J.H. van ‘t Hoff was geweest, zou hij de grote werken schrijven die hem – volgens zijn familie – op weg zou helpen richting Nobelprijs. Het boek gaat ook over de vercommercialisering van het uitgeversvak, over Polen en pseudo-Polen, over de Coffycompany,  maar vooral over identiteit.

Eerder verschenen de drie boeken van Mulder Vogels van Formaat (2007), over de Amerikaanse ornitholoog en vogeltekenaar John James Audubon. De grootste kraak in krantenland (2008), over het mediaconcern PCM en ‘het drama Apax’ en Opnieuw beginnen (shortlist Socratesbeker) met co-auteur Marli Huijer . Bijdragen van hem verschenen in onder meer De Gids en Hollands Maandblad.

Coffee Company
Reinjan Mulder
Blz: 220
Prijs: € 17,95
Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Bekijk ook de websites http://www.reinjanmulder.nl  en http://www.opnieuw-beginnen.nl

Anton de Goede in gesprek met Reinjan Mulder in het VPRO radioprogramma De Avonden (12-01-2012). Klik hier om het programma te beluisteren.

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer