Agenda

De beloofde vrouw – Jean Rouaud

Op dinsdag 14 september 2010 is Jean Rouaud te gast bij Maison Descartes om over zijn nieuwe  roman De beloofde vrouw te spreken.

Een kunstenares en een kernfysicus komen apart van elkaar aangifte doen bij de gendarmerie van een slaperig dorp in Normandië. Haar huis is leeggehaald door inbrekers. Zijn vrouw is ervandoor met medeneming van al hun bezit. Terwijl hij in zee aan het duiken was, is bovendien zijn auto met daarin alles wat hij nog had gestolen.

Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zien, vragen Mariana en Daniel zich af of deze ander mogelijk wél de voorbestemde geliefde is. Omdat het niet eenvoudig is een heel leven achter zich te laten, is er tijd voor nodig om die vraag te kunnen beantwoorden.

En dan is er Mariana’s vader, die gebukt gaat onder het oorlogsverleden van zijn eigen vader. Hij verwijlt het liefst bij ‘zijn’ prehistorische rotstekeningen in een door hem ontdekte, maar angstvallig geheim gehouden grot. Een onvoltooid portret van Mariana’s grootmoeder, door de inbrekers op hun vluchtroute weggegooid en door Daniel in de berm gevonden, werpt nieuw licht op het verleden.

Jean Rouaud is vooral bekend als de winaar van de Prix Goncourt 1990 voor zijn eerste roman Les Champs d’honneur (De velden van eer). Wat oorspronkelijk het eerste deel van een trilogie moest worden, groeide uiteindelijk uit tot een vijfluik, bestaande uit de dele De velden van eer, Illustere voorgangers, De wereld bij benadering, Voor al uw geschenken en ten slotte In de hemel zoals op aarde.

Dinsdag 14 september 2010, Maison Descartes, aanvang 20.00 uur, Vijzelgracht 2A, Amsterdam tarieven: 6 / 4,5 / 3,5 euro

De beloofde vrouw

Auteur: Jean Rouaud
Verschijnt bij: Uitgeverij G.A. van Oorschot (sept. 2010)
Vertaald door: Marianne Kaas
Prijs € 19,90