Agenda

De geest moet waaien 2011 – Geen alledaags literatuurfestival

Na een succesvolle eerste editie keert de De geest moet waaien terug naar Arnhem. Van 26  t/m 29 mei brengt het festival voor het gesproken woord  schrijvers, dichter, musici, tekenaars, film- en theatermakers bij elkaar. Op het veelbelovende programma staan onder meer Connie Palmen, Nico Dijkshoorn, Rob Wijnberg, Klassiek Raggen (met Bob Fosko) en Arie Boomsma. Het geheel speelt zich af op verschillende locaties. Tijdens deze dagen is tentoonstellingsplaats Showroom Arnhem het festivalcentrum, daarnaast is De geest moet waaien te vinden in Luxor Live, Dudok, Bibliotheek Arnhem, op het Kerkplein en in het Posttheater.

Primeurs                                                                                                                                                                                                                                                                                           De openingsavond van het festival begint met twee knallende primeurs: de Nederlandse première van de indrukwekkende film Howl (over het legendarische gedicht van beatpoet Allen Ginsberg) en het proces daarover. Het eerste concert van de Klassiek Raggen-tour van Bob Fosko met het symfonie-ensemble Kollektief Roest & Wrakhout. Fosko draagt bovendien voor het eerst voor uit zijn nieuwe liedtekstenbundel Blind op me oge. Vrijdag spreken Connie Palmen en Rob Wijnberg met elkaar over de toekomst van de roman en het dagblad. Zaterdagavond brengen Nico Dijkshoorn en Gummbah nieuw werk en laat indie-danceband GardenFest voor het eerst live horen hoe zij het gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten op muziek hebben gezet. Zondagmiddag wordt een nieuw nummer van het literair tijdschrift Maeb is een magazine gelanceerd, met als thema anti-helden.

Geestig                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Op De geest moet waaien is zowel ruimte voor serieuze voordrachten, schrijversgesprekken en debat over de interdisciplinaire kunstpraktijk (met o.m. Niels Aalberts en Ivo van Hove), als voor de vreemde, sadistische en liefdevolle verhalen van A.H.J. Dautzenberg, de absurdistische tekeningen van Gummbah en de poëziekeuze van Arie Boomsma.

Originele locaties                                                                                                                                                                                                                                                                          Festivalhart van De geest moet waaien is Showroom Arnhem: geen suffe theaterzaal met stoelen waarop je in slaap valt, maar één grote industriële ruimte met op zaterdagavond een carrousel van drie podia, waarop in rap tempo literatuur, muziek, poëzie, video en strip elkaar afwisselen. Op vrijdag- en zaterdagmiddag worden de picknicktafels klaargezet: voor een klein bedrag word je naast een goed belegde boterham (zelf smeren!) getrakteerd op voordrachten van jonge dichters in een gemoedelijke en intieme setting.

Het festival trekt ook de stad in: vrijdagochtend en zaterdagmiddag brengen literaire diva’s, guerilla-dichters en raspoëten hun waar aan de man vanachter een marktkraam op het Kerkplein. Daarnaast waait De geest in Luxor Live, Focus Filmtheater, Café Brasserie Dudok en Bibliotheek Arnhem.

Veel gratis programma’s

Van de in totaal zestien festivalprogramma’s in vier dagen tijd, zijn de meeste dagprogrammas gratis te bezoeken.

Achtergrond                                                                                                                                                                                                                                                                                      De organisatie van De geest moet waaien is in handen van literair productiehuis Wintertuin. Het festival is het resultaat van een tweedeling van het Wintertuinfestival, dat voorheen in Arnhem en Nijmegen plaatsvond. Beide steden kennen nu een eigen literatuurfestival: in mei in Arnhem De geest moet waaien en in november in Nijmegen het Wintertuinfestival. Tijdens de eerste editie in 2010 bleek de formule te werken: De geest moet waaien debuteerde met uitverkochte zalen en een overenthousiast publiek. De titel van het festival is ontleend aan de gelijknamige roman uit 1977 van Johnny van Doorn, alias Johnny The Selfkicker, Arnhems bekendste schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar.

Kaarten zijn te koop via de website (als e-ticket of mobile ticket) en bij de Arnhemse boekhandels Hijman & Arends, Selexyz en Ongerijmd. Prijzen variëren per programma: van gratis tot 15 euro. Een passe-partout à € 27,50 / € 25,- (student, CJP) geeft toegang tot alle programma’s.

METEEN NAAR TICKETS en meer informatie over De geest moet waaien