De groep – Mary McCarthy

‘NEW YORK – jaren dertig van de vorige eeuw. Acht jonge vrouwen – net afgestudeerd aan Vassar, de Ivy League-universiteit waar McCarthy zelf ook studeerde – zoeken hun weg in het leven in de grote stad. De groep beschrijft hun avonturen met mannen, carrières, hun successen en mislukkingen in de eerste zeven jaar na hun afstuderen.
McCarthy laat haarscherp en met gevoel voor humor zien hoe de progressieve instelling waarmee de jonge vrouwen de universiteit verlaten weinig meer is dan een verhuld elitair bewustzijn dat niet bestand blijkt tegen de verlokkingen van de American way of life‘.

Norman Mailer ergerde zich een halve eeuw geleden groen en geel aan De groep, vanwege de vrijzinnige bespiegelingen van vrouwelijke erotiek en lichamelijkheid, Francoise Sagan vindt het thans de literaire voorloper van Sex and the City. In ieder geval heeft McCarthy met deze roman een raak portret geschilderd van een groep vrouwen die klem zitten tussen moederschap en werk, tussen verplichtingen en verlangens; een boek kortom dat nog niets aan actualiteit verloren heeft.’ – Joke J. Hermsen

En nog op de valreep:
Op dinsdag 21 juni 2011, van 17:00 – 19:00 uur organiseren Spui 25 en De Arbeiderspers een feestelijk programma rondom de verschijning van Mary McCarthy’s wereldberoemde roman De groep. Nederlandse auteurs van nu vertellen die avond over hun band met de roman. Met o.a. Joke Hermsen, Sandra Heerma van Voss en Liddie Austin. Liddie Austin herlas De groep voor haar praatje op 21 juni. Ze werd er weer net zo door gegrepen.
Moderator is Margot Dijkgraaf.

De toegang tot deze avond is gratis. Wel moet u zich vooraf aanmelden.

De groep

Auteur: Mary McCarthy
Vertaald door: J.F. Kliphuis, R.W.M. Kliphuis-Vlaskamp
Verschenen bij: De Arbeiderspers
Prijs: € 19,95, als e-book € 15,95

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan. Bundels als Herberg van dode schepen en Penseelstreken van de tijd bleven ten onrechte redelijk onopgemerkt maar in de tussentijd trad De Birk op met zijn groep JAFT, waarmee hij zijn gedichten op taal zette en ze door musici liet begeleiden.

Lees meer