De groep – Mary McCarthy

‘NEW YORK – jaren dertig van de vorige eeuw. Acht jonge vrouwen – net afgestudeerd aan Vassar, de Ivy League-universiteit waar McCarthy zelf ook studeerde – zoeken hun weg in het leven in de grote stad. De groep beschrijft hun avonturen met mannen, carrières, hun successen en mislukkingen in de eerste zeven jaar na hun afstuderen.
McCarthy laat haarscherp en met gevoel voor humor zien hoe de progressieve instelling waarmee de jonge vrouwen de universiteit verlaten weinig meer is dan een verhuld elitair bewustzijn dat niet bestand blijkt tegen de verlokkingen van de American way of life‘.

Norman Mailer ergerde zich een halve eeuw geleden groen en geel aan De groep, vanwege de vrijzinnige bespiegelingen van vrouwelijke erotiek en lichamelijkheid, Francoise Sagan vindt het thans de literaire voorloper van Sex and the City. In ieder geval heeft McCarthy met deze roman een raak portret geschilderd van een groep vrouwen die klem zitten tussen moederschap en werk, tussen verplichtingen en verlangens; een boek kortom dat nog niets aan actualiteit verloren heeft.’ – Joke J. Hermsen

En nog op de valreep:
Op dinsdag 21 juni 2011, van 17:00 – 19:00 uur organiseren Spui 25 en De Arbeiderspers een feestelijk programma rondom de verschijning van Mary McCarthy’s wereldberoemde roman De groep. Nederlandse auteurs van nu vertellen die avond over hun band met de roman. Met o.a. Joke Hermsen, Sandra Heerma van Voss en Liddie Austin. Liddie Austin herlas De groep voor haar praatje op 21 juni. Ze werd er weer net zo door gegrepen.
Moderator is Margot Dijkgraaf.

De toegang tot deze avond is gratis. Wel moet u zich vooraf aanmelden.

De groep

Auteur: Mary McCarthy
Vertaald door: J.F. Kliphuis, R.W.M. Kliphuis-Vlaskamp
Verschenen bij: De Arbeiderspers
Prijs: € 19,95, als e-book € 15,95

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 maart 2009

Recensie: Dingen die op liefde lijken van Hans Hogenkamp

Door Marco van den Broek

Dingen die op liefde lijken is de tweede roman van Hans Hogenkamp, na het geprezen Excuses voor het ongemak. In het nieuwe werk dient zich Job aan, die na een zakelijke afspraak met de mooie Zanne een affaire met haar begint. Hij wordt verliefd en besluit zijn gezin (acht jaar huwelijk en twee kinderen) te verlaten. Job blijkt zich echter te hebben vergist in de relatie met Zanne.

Lees meer