De nieuwe Parelduiker is uit

In de nieuwe  Parelduiker een onbekend interview met de jonge Hans Andreus:
‘Het is moeilijk om alleen van dichten te leven. Ik heb nu elf bundels uitgegeven. Dichtbundels worden weinig verkocht. Simon heeft pas eens uitgerekend, dat Van ’t Reve met zijn bestseller “Avonden” nog minder heeft verdiend, dan een geschoold arbeider.’ Het gesprek, bijzonder leuk opgeschreven door Leidse gymnasiasten, is waarschijnlijk het allereerste interview met Andreus en was zelfs bij diens biograaf Jan van der Vegt niet bekend.

Nieuwe foto van Louis Couperus
Was Couperus liever toneelspeler geworden? In 1886 was Louis Couperus verbonden aan een aantal theatergroepen. Een van die gezelschappen bestond vooral uit zijn eigen familieleden. De groep maakte ensceneringen van bestaande theaterstukken voor vertoon op familiefeesten en -partijen. De programma’s van een viertal van deze ‘tableaux vivants’ is dankzij een schenking van achterkleinzoon G.L. Baud sinds kort in handen van het Louis Couperus Museum. De schenking omvat ook een tot dusver onbekende foto van Louis Couperus. Het is een scènefoto, waarschijnlijk een uit het dan in Nederland populaire Shakespeare-drama The Merchant of Venice. Op de foto staat Couperus met snor, hoed en cape tussen drie van zijn familieleden. De nieuwe foto roept een vraag op: ‘Was Couperus liever acteur geworden?’


Jacob Israël de Haan                                                                                                                                                                                                                                                                                         In 1924 werd Jacob Israël de Haan in Palestina vermoord. Nog steeds bestaan er raadsels rond de aanslag en de dader. Ludy Giebels reisde naar Londen en Jeruzalem en ontdekte opzienbarende nieuwe feiten.
Rob Delvinge laat zien hoe De Haan, in steenkolenengels, contact legde met de kring rond Oscar Wilde.
In de boedel van Jacob Israël de Haan (1881-1924) bevonden zich onder andere 6 pakken en maar liefst 5 brillen. Ook bezat hij een paar Damascener vazen, een oud kelim, de van de foto bekende kefiya, de Arabische hoofddracht, en 192 boeken. De armlastige De Haan had ook nog twee opmerkelijke leningen aan derden uitstaan. Ludy Giebels reisde voor antwoord op de vele vragen rond De Haans dood en financiën af naar Londen en Israël en analyseerde diens nalatenschap.

Rob Delvinge laat in een tweede artikel zien hoe Jacob Israël de Haan contact legde met de kring rond Oscar Wilde.

De Parelduiker is een literair-historisch tijdschrift dat op een toegankelijke, niet-academische manier verslag doet van enerverende, vaak amusante speurtochten naar de verborgen schatten van onze literatuurgeschiedenis. Onder het mom van het aan Multatuli ontleende motto ‘Een parelduiker vreest den modder niet’ belichten de medewerkers aan dit blad niet alleen de verborgen zijde van bekende auteurs, maar halen zij ook vergeten schrijvers boven water. De rubrieken ‘Laagwater’, voor de faits divers in de letterkunde, en ‘Seinpost’, waarin vanuit de pleisterplaatsen van literaire auteurs wordt bericht, maken De Parelduiker tot een bij uitstek prettig leesbaar blad, dat bij een groot aantal lezers en literatuurjournalisten gretig aftrek vindt. De redactie van De Parelduiker wordt gevormd door: Hein Aalders, Marco Daane , Marco Entrop, Wieneke ’t Hoen, Marsha Keja en Thijs Wierema.

De Parelduiker bestaat sinds 1996 en verschijnt vijf keer per jaar.

 

Meld u nu aan als abonnee en ontvang gratis Het Amsterdamse boekhandelsboek

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

20 augustus 2009

Dunne grenzen tussen socialisme en nationaal-socialisme

Volgens de achterflap hebben we te maken een doctoraalscriptie, die de Scriptieprijs van de Stichting Lezen 2007 heeft gewonnen. Dat maakt meteen al nieuwsgierig, want zoveel scripties krijgt de gemiddelde lezer niet onder ogen. Ook het onderwerp over het reilen en zeilen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Arbeiderspers, die nauw verbonden was met de sociaal-democratische SDAP, boeit bij voorbaat. Bij mij kwam meteen de vraag op hoe het mogelijk was dat een socialistische uitgeverij ging samenwerken met de nazi’s.

Lees meer