Agenda

De Patagonische haas – Claude Lanzmann

‘Claude Lanzmann werd halverwege de jaren tachtig wereldberoemd met Shoah, een film van negenenhalf uur waarin hij via getuigenissen de massamoord op de joden tot in detail probeerde te achterhalen. Nu is er zijn autobiografie, waarin de in 1925 te Parijs geboren Lanzmann terugblikt op een twintigste eeuw die hem vaak in een dodelijke afgrond deed kijken, zonder dat hij daarbij zijn tomeloze nieuwsgierigheid naar het leven verloor. Zijn belevenissen als jeugdige verzetsstrijder, de vriendschappen met Jean-Paul Sartre en andere auteurs rond het literair-politieke tijdschrift Les Temps modernes, zijn relatie met Simone de Beauvoir, de geschiedenis van zijn joodse familie, zijn strijd voor Israël en tegen de doodstraf, zijn jarenlange werk aan Shoah en zijn vele reizen over de wereld; dat alles en nog veel meer verbindt Lanzmann op elegante wijze tot een aangrijpend en meeslepend levensverhaal. Le lièvre de Patagonie was na verschijning meteen een internationaal succes. Het werd verkozen tot ‘Boek van het jaar’ in Frankrijk en bekroond met de prestigieuze WELT Literatuurprijs.’

Lanzmann bekleedt diverse eredoctoraten in o.a. Jeruzalem, New York en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving tal van onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.

Bezoek aan Nederland
Op zondag 29 mei is Lanzman te gast zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aanvang: 16.00 uur. (Voertaal Frans, met Nedelandse boventiteling).

Op maandag 30 mei gaat hij in gesprek met Isabelle Mallez bij Maison Descartes in Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. (Voertaal: Frans).

De Patagonische haas

Auteur: Claude Lanzmann
Vertaald door: Marianne Kaas
Verschijnt bij: Uitgeverij De Arbeiderspers (10 mei 2011)
Prijs: € 39,95