De rokkenjager en diens bijdehante tante – Herta Müller

Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. Haar huis ligt vol met kleurige knipsels van woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Deze plakt ze op witte kaarten. Het resultaat is een verzameling gedichten die een lust zijn voor het oog. Ze getuigen van humor, een speelse fantasie en een ongebruikelijke omgang met rijm, maar de verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerken zitten ook hier overal verstopt.

‘en niets wordt

in het alfabet van de angst

zo hondenkoppig plomp en

tegelijk zo hagedissig fijnbesneden

als het heden’

De originele collagegedichten zijn op de rechterpagina afgedrukt, de vertaling op de linkerpagina. Herta Müller (Roemenië, 1953) woont en werkt sinds 1987 in Duitsland. Voordat zij in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur ontving, was zij al onderscheiden met onder meer de Kleist-prijs, de Marieluise-Fleisser-prijs en de Europese Literatuurprijs.

Bij De Geus verschenen eerder Ademschommel, Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen, Hartedier, De vos was de jager, Reizigster op één been, Barrevoets in februari, De mens is een grote fazant en de essaybundel De koning buigt, de koning moordt.

‘Herta Müller, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur, brengt het leven in een dictatuur als geen ander zo dichtbij. Het is onmogelijk om niet mee te lijden met haar personages.’ – NRC Handelsblad

De rokkenjager en diens bijdehante tante

Auteur: Herta  Müller
Vertaald door: Ria van Hengel
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus (juni 2011)
Prijs: €22.90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer