De uitverkorene van de heer – Albert Cohen

Gesignaleerd door de redactie:

De joods-Franse schrijver Albert Cohen (1895-1981), werd geboren in Korfoe en groeide op in Frankrijk.  Als jongeman werd hij diplomaat in Genève. In 1922 kreeg hij een contract bij uitgeverij Gallimard voor vijf romans, waarvan de eerste twee in 1934 en 1938 verschenen. In 1968 verkreeg Cohen wereldfaam met De uitverkorene van de heer, dat een miljoenenpubliek bereikte en werd onderscheiden met de Grand prix du roman de l’Académie française.

De joodse Solal is een vooraanstaand burger, ondersecretaris-generaal van de Volkenbond in Genève. Als hij de adellijke, protestantse Ariane, vrouw van een ondergeschikte, verleidt en een ‘onhandig’ pleidooi houdt voor de bescherming van de joden in Duitsland, wordt hij ontslagen. Samen met zijn geliefde vlucht hij naar de Côte d’Azur. Ariane is dolgelukkig, na een bloedeloos huwelijk voelt ze zich nu ‘de uitverkorene van haar heer’. Maar voor Solal liggen de zaken ingewikkelder. Beroofd van zijn maatschappelijke status, begint hij steeds hogere eisen te stellen aan zijn geliefde. Afgeschermd van de buitenwereld, waarin jodenhaat steeds manifester wordt, beleven ze een liefde die beiden tot de rand van de waanzin drijft. ‘De uitverkorene van de heer’ is  een overrompelend liefdesverhaal waarmee Albert Cohen zijn naam vestigde als een van de belangrijkste auteurs van Frankrijk.

Een fragment uit het boek:
‘Soms, voor het opstaan, zong ze heel zacht, heel zacht om niet gehoord te worden door het dienstmeisje, zong in haar kussen de Pinkstercantate van Bach, verving de naam Jezus door de naam van haar geliefde, wat haar weliswaar geneerde, maar het was zo fijn.’

De Nederlandse vertaling van De uitverkorene van de heer verscheen voor het eerst in 1985 bij de Vlaamse uitgeverij Manteau. Na Cohens dood in 1981 werd de roman opgenomen in de fameuze Pléiadereeks van dezelfde uitgeverij.

 

De uitverkorene van de heer

Albert Cohen
Vertaald door: Paul Syrier
Blz: 8oo
Prijs: 22,50
Verschijnt 2 februari bij Uitgeverij Van Gennep

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer