De vrouwenman – Benjamin Burg

Hun leven loopt altijd net iets anders dan ze zouden willen. In Benjamin Burgs verhalenbundel De vrouwenman maken we kennis met enthousiaste mannen die allemaal een ding gemeen hebben: hun dromen botsen steeds weer op de weerbarstige realiteit. En daar hebben ze niet alleen zichzelf mee: ook de vrouwen en kinderen in hun levens komen niet ongeschonden uit de strijd. Al Burgs mannen zijn antihelden: Fatty, de topzware muziekproducent die in Thailand met een rijst-met-groent-en-theedieet gewicht probeert te verliezen om dan de ware liefde te vinden. En de enthousiaste golfer Winter, die tevergeefs vriendschap probeert te sluiten met zijn tien jaar jongere leraar Ben. Of vrouwenman Leo die op zoek gaat naar een nieuwe liefde binnen zijn schoonfamilie. De mannen in Benjamin Burgs verhalen hebben steevast meer goede bedoelingen dan realiteitszin. Toch houden ze het hoofd hoog, slechte whisky drinkend in een tropisch dorpje aan de Mekong of champagne naar binnen slaand in luxe hotelkamers te Parijs.

Benjamin Burg wordt herkend als een Nederlandse meester op de korte baan en schaart zich met De vrouwenman in de traditie van Maarten Biesheuvel, Bob den Uyl en Manon Uphoff. De Groene Amsterdammer over Burgs werk: ‘(Hij) overtreft Carvers zwijgzaamheid over bedoelingen en drijfveren van de personages. Zijn verhalen zijn raadselachtig. Je kunt erover doorpeinzen en je dan nog afvragen of je het wel helemaal tot je door liet dringen.’

De vrouwenman / Benjamin Burg

208 blz.

Prijs: 17,50

Uitgeverij: Podium

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer