Agenda

Dichtersmarathon in de Tolhuistuin

Op zondagavond 4 juli a.s. treden in de Tolhuistuin 30 dichters in rap tempo achter elkaar op.

Al vijf jaar organiseren Thomas Möhlmann en Joost Baars op Gedichtendag de Dichtersmarathon, i.s.m. poëziecentrum Perdu. Het concept is eenvoudig: dertig Nederlandse dichters lezen elk drie gedichten voor, twee van zichzelf en één van een zelfverkozen collega uit het buitenland. Bij het voorlezen wordt de poëzie niet onderbroken door aan- of afkondigingen, bio- of bibliografische informatie of entr’acts en intermezzos. Zo kan de aandacht van de luisteraar zich volledig op de poëzie zelf richten, die zich aan hem presenteert als een constante stroom met een eigen ritme en een duur van ruim tweeënhalf uur, die bewijst dat poëzie geen moeilijke horde is, maar een aangename tocht langs de uitersten van de dichtkunst, geschikt voor zowel beginnelingen als veteranen in de poëzie.

Een succesvolle formule, want de Dichtersmarathon is altijd uitverkocht. Reden genoeg om de formule eens uit te proberen in een groter theater. En als je ‘en passant’ de marathon dan ook aangenamer kunt maken met zwoele avondlucht, zomerse cocktails en de geur van boombladeren en gras en zomerse cocktails, dan moet je dat natuurlijk doen.

Daarom vindt deze zomer de Dichtersmarathon voor het eerst plaats in de Tolhuistuin, de nieuwe culturele hotspot net over het IJ in Amsterdam-Noord. De Tolhuistuin heeft de openheid van een park, maar de intimiteit van een theater. Er is veel groen en altijd de frisse buitenlucht, en toch zit je er ook bij regen droog. 

Met o.a. Jan Baeke, Arie Boomsma, Anneke Brassinga, Wim Brands, Rozalie Hirs, Mark Insingel, Sylvia Hubers, Frank Keizer, F. Starik, Tonnus Oosterhoff, Erik Jan Harmens, Esther Jansma, Rob Schouten, Elmar Kuiper, Hélène Gelèns, Erik Lindner, Krijn Peter Hesselink, Matthijs Ponte, Dennis Gaens, Maartje Smits, Daniël Dee en Lieke Marsman

Zondag 4 juli, open vanaf 19.30 uur, aanvang om 20.00 uur
Toegang € 5,- (vanaf 19.30 aan de tuin)
Tolhuistuin, Buiksloterweg 5a, 1031 CC Amsterdam
www.tolhuistuin.nl

De Tolhuistuin is met de pont achter Centraal Station (Buiksloterwegveer) bereikbaar. De pont vaart dag en nacht heen en weer en steekt het IJ over in ongeveer twee minuten. Na de korte oversteek wandel je in een minuut (of twee) maar de ingang van de Tolhuistuin.