Digitale Pioniers ondersteunt open content-projecten

Digitale Pioniers, de stimuleringsregeling voor maatschappelijke internetinitiatieven, ondersteunt in de 16e ronde zeven projecten. Het thema van deze ronde is “Open”. Er is gezocht naar projecten die principes zoals open content, open standaarden en open source software gebruiken voor vernieuwende maatschappelijke toepassingen. Literair Nederland ontving een bijdrage ter verwezenlijking van de site in de eerste ronde van deze regeling.

Het geselecteerde project Open Street Photo combineert foto’s met een vrije digitale stratenkaart en is een vervolg op de succesvolle website openstreetmap.nl. Met vrijwilligers werd een gratis digitale stratenkaart van Nederland gemaakt. Een eigen, open variant van Google Maps, die door iedereen te gebruiken is en niet beperkt wordt door auteursrechtelijke en commerciële beperkingen. In het nieuwe project worden luchtfoto’s aan de kaart toegevoegd. Dat gebeurt op een innovatieve manier door gebruik van GPS-gecontroleerde robotvliegtuigjes.

Onder de andere geselecteerde projecten is IAM Open Course Ware. Lesmateriaal van studenten en docenten van de Hogeschool van Amsterdam wordt gedigitaliseerd en onder een open contentlicentie beschikbaar gemaakt. Het project Crowdsourcing voor ontwikkelingssamenwerking zet een kennismarktplaats voor ontwikkelingsamenwerking op. De andere ondersteunde projecten zijn het poëzieportaal Ipoetry, de website Platform Medische Fouten, videotool Freej Vision Mixer en het op duurzaamheid gerichte kennisportaal Innof. Eerder ondersteunde Digitale Pioniers online concertzender Fabchannel, het filmproject Peach Open Movie, architectuurwebsite Mimoa en Geluidsnet dat met geluidsmetingen geluidsoverlast door vliegtuigen in kaart brengt.

Digitale Pioniers is een unieke regeling in Nederland. Zij ondersteunt als enige innovatieve nieuwe mediaprojecten en is bedoeld voor kleine maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk. Vaak kunnen zij met hun ideeën niet bij reguliere fondsen terecht. De regeling wordt sinds 2002 met steun van het Ministerie OCW uitgevoerd door Stichting Nederland Kennisland. In zestien rondes zijn inmiddels meer dan 160 projecten ondersteund. Met een bijdrage van maximaal €32.000 weten Digitale Pioniers projecten een breed publiek te bereiken. Gezamenlijk hebben zij zo’n 2 miljoen bezoeken per maand.

Vanaf 12 december 2008 zijn alle Digitale Pioniers projecten te vinden op de geheel vernieuwde website www.digitalepioniers.nl. Via deze website kunnen projecten zich presenteren en kennis delen met anderen. De website biedt ook voor andere maatschappelijke internetprojecten die niet door Digitale Pioniers ondersteund zijn veel inspiratie en informatie om zelf aan de slag te gaan. Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe website is een brochure over Digitale Pioniers verschenen. Deze is te downloaden op www.digitalepioniers.nl

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer