Agenda

Discussie over 'De Welwillenden' van Jonathan Littell.

Op dinsdag 2 december ontvangt Kenneth van Zijl in Knetterende Letteren schrijver Kees ’t Hart. Met zijn nieuwe roman De keizer en de astroloog wekt hij Keizer Wilhelm II weer tot leven, maar belangrijker is dat hij dit doet in de stijl van Simon Vestdijk. Een heerlijke roman, die echter wel vragen oproept over de literatuuropvattingen van Kees ’t Hart.

Het Knetterende Letteren-forum gaat over De Welwillenden ( Prix Concourt 2006) van de Frans / Amerikaanse schrijver Jonathan Littell. In deze pil van bijna 1000 pagina’s volgen we de gruwelijkheden van een SS officier, minutieus en op de voet. Het is de eerste keer dat het onmenselijke van de Endlösung door de ogen van de daders wordt beschreven. Littell is in staat de lezer sympathie en begrip te laten opbrengen voor het handelen van deze SS-officier.

In Frankrijk en Duitsland heeft deze roman tot woedende reacties geleid.

Vertaalster Janneke van der Meulen, critica Elsbeth Etty (NRC) en professor Maarten van Buuren ( Franse taal- en letterkunde, UU) over het belang van deze roman.

Rachida Lamrabet is een jonge Vlaams / Marokkaanse schrijfster die met durf en passie verhalen schrijft over de vreugde, de gruwel en het onvoorspelbare lot in de grootstad. De verwondering in deze verhalen wekt een elektriserende spanning op.

Knetterende Letteren ? afl. 8, dinsdag 2 december 20.30 ? 21.30 uur bij Cultura
Kees ’t Hart, Rachida Lamrabet en een discussie over “ De Welwillenden” van Jonathan Littell.

Het literatuurprogramma Knetterende Letteren is maandelijks te zien op Cultura: het non stop themakanaal voor kunst en cultuur van de Publieke Omroep. Cultura is te bekijken op digitale televisie en op internet. 24 uur per dag, 7 dagen per week recente en oudere programma’s over klassieke en populaire muziek, boeken, films en (podium)kunsten, met documentaires, talkshows en andere schatten uit het omroeparchief.

Iedere dinsdagavond staat vanaf 20.30 uur in het teken van literatuur.

www.cultura.nl