Agenda

Documentaire over Marga Minco

Onlangs is Marga Minco (1920) 90 jaar geworden. Haar verjaardag is aanleiding voor de  tv-documentaire De schaduw van de herinnering, die op 23 april  a.s. wordt vertoond in Het Uur van de  Wolf (VPRO).

In deze documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele vertelt Marga Minco over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Tijdens een aantal ontmoetingen met de schrijfster, thuis achter haar schrijftafel, vormen drie verhalen uitgangspunt voor de gesprekken: De Mannen, Het dorp van mijn moeder en Het adres. Het zijn drie beslissende momenten voor haar geweest: het besluit om te vluchten met achterlating van haar ouders, de vergeefse poging haar vader en moeder te behoeden voor transport uit Westerbork en na de oorlog het afscheid van de tastbare herinneringen aan haar familie. Deze bepalende momenten in het leven van een joodse familie tijdens de Duitse bezetting heeft Minco op uiterst sobere en indringende wijze in haar oeuvre verwerkt. Marga Minco zit nog dagelijks achter haar typemachine en vertelt over haar herinneringen, het schrijven en de werkelijkheid.

Marga Minco debuteerde in 1957 met Het bittere kruid. Eind mei zal een nieuwe editie van haar verzamelde verhalen verschijnen.  Achter de muur heet de bundel, die ook nieuw werk bevat: zestien  korte verhalen die nooit eerder  zijn gepubliceerd.

Het uur van de Wolf
23 april 2010, VPRO, Nederland 2, 22.50 uur