Agenda

Edith Wharton – Een avond over schone schijn, onberispelijkheid en voorbeeldigheid

Agenda

Het werk van Edith Wharton, grand dame van de Amerikaanse literatuur en wel de vrouwelijke pendant van Henry James genoemd, wordt op 27 mei in de Tolhuistuin in de spotlights gezet.

Begin twintigste eeuw kreeg Wharton (1862-1937) veel bekendheid met haar meesterlijke verhalen over relaties en karakters binnen de upper class van New York: een kleine groep rijken in een wereld vol verstikkende bijeenkomsten die passieloze, door geld beheerste levens leiden.

De meest bekende romans van Wharton zijn Het huis van vreugde (The House of Mirth 1905 ), over een jonge vrouw die moet kiezen tussen een man van wie ze houdt maar die materieel weinig kan bieden en een rijke man die haar onverschillig laat. De jaren van onschuld (The age of innocence 1920), gaat over een jonge man die verliefd wordt op een vrijgevochten gravin, maar onder druk van zijn omgeving zijn verloofde niet laat vallen en voorgoed gevangen blijft in de regels van zijn milieu). Voor het laatste boek, meermaals verfilmd, ontving Wharton de Pulitzerprijs. Niet alleen haar romans werden wereldberoemd, maar ook haar vele korte verhalen waren erg geliefd. Ze werd meerder malen genomineerd voor de Nobelprijs.

Hoewel Wharton  wereldwijde erkenning geniet, wordt er in Nederland, ten onterechte, zelden aandacht aan haar werk geschonken. De verschijning deze maand van een nieuwe bundel, Romeinse koorts met verhalen van Wharton bij Van Oorschot,vormde voor de SLAA aanleiding deze avond te organiseren.

Schrijfsters Marjolijn van Heemstra, Marijke Schermeren Esther Gerritsen, en Matin van Veldhuizen vormen samen ‘Leesclub Interbellum’ en nemen deze avond het werk van Wharton onder de loep. Daarnaast gaat Jasper Henderson in gesprek met Isabelle Groenhof (American Studies/Literary Studies) en Lisette Graswinckel over de zojuist verschenen verhalenbundel, een bundeling zeer fraaie en scherpe korte verhalen van.

Bij aankoop van een online-kaartje ontvang je een van de verhalen uit Romeinse koorts.

Een avond over schone schijn, onberispelijkheid en voorbeeldigheid

In samenwerking met SLAA en Jonge Historici.
Dinsdag 27 mei
Aanvang: 20:00
Locatie: Tolhuistuin, Tuinzaal
Tolhuisweg 5, (in de bocht van de Buiksloterweg), en 5 minuten lopen vanaf de pont (Tolhuisweg, afslag naar parkeerterrein EYE filmmuseum).