Agenda

17 april – Een avond met Oek de Jong

Door Ingrid van der Graaf

‘Wanneer je alleen reist, maakt alles een dieper indruk. Je aandacht gaat niet uit naar een reisgenoot. Je kunt de wereld niet buiten sluiten in die magische cirkel van twee. Je staat er in je eentje voor. Je bent onophoudelijk blootgesteld aan de vreemde wereld die je betreedt. Je spreekt soms dagenlang met vrijwel niemand. Je raakt in jezelf gekeerd. Je komt jezelf tegen, zoals dat heet, jezelf en je demonen. Elke reis alleen is daarom ook een reis naar binnen. Je ontkomt er niet aan. Ik reisde in die jaren veel alleen.’

Naar aanleiding van de uitgave van zijn nieuwe essaybundel Brief aan een jonge Atlas, welke 17 april zal verschijnen, organiseren De Balie en SLAA i.s.m. uitgeverij Atlas een avond over het werk van schrijver Oek de Jong.

Oek de Jong heeft een klein, maar hoogwaardig oeuvre van romans, verhalen en essays op zijn naam staan. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras en Hokwerda’s kind. Van zijn werk werden bijna 500.000 exemplaren verkocht en vertaald in negen landen. Zijn werk werd achtereenvolgend bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs, Bordewijkprijs en Busket Huetprijs. Het werd het genomineerd voor Librisprijs en Gouden Uil. Zijn laatste boek, De wonderen van de heilbot, verscheen in 2006. Hij werkt sedert enige jaren aan een omvangrijke roman die nog dit jaar zal verschijnen.

Brief aan een jonge Atlas bevat vijf onbekende, autobiografische teksten uit het begin van Oek de Jongs schrijverschap en een speciaal voor deze uitgave geschreven verhaal. De bundel laat tot nu toe onbekende kanten van de schrijver zien: minnaar in een uitzichtloze liefde, reiziger door Marokko, duiker bij Vulcano, een romanticus tegen wil en dank bezig zich te ontworstelen aan zijn jeugd. Het titelverhaal, hoogtepunt van dit verrassende boek, is een zowel lichtvoetige als gedreven en originele benadering van het opnieuw actuele verschijnsel religie. 

Oek de Jong wordt geïnterviewd door Wim Brands en verschillende bijdragen worden er geleverd door a.o.  Jaffe Vink (schrijver, journalist), Roel Bentz van den Berg ( schrijver, filosoof), Daan Heerma van Voss (schrijver,  historicus) en Marcel Möring (schrijver). 

 

di 17 april
aanvang: 20.00  uur
Kaarten à €10,- kunt u kopen via www.debalie.nl of 020 – 5535130.

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
tel: +31 (0)20-5535151