Agenda

Een avond over: De Finklerkwestie – Howard Jacobson

‘Howard Jacobson won afgelopen jaar de Man Booker Prize voor zijn roman The Finkler Question, een scherpe, geestige en tegelijk weemoedige roman over wat het betekent om vandaag de dag joods te zijn. Al die meningen van en over joden: de historische, de religieuze, de levensbeschouwelijke, de politieke, de haatdragende, de judeofiele, de zelfbespottende – Jacobson heeft ze alle verwerkt in deze enerverende roman waarin vrijwel elke zin betekenis heeft. Maar het is tegelijkertijd ook een boek over liefde, verlies en mannelijke vriendschap.

In de roman, door sommigen een filosofische komedie genoemd, draait het om drie vrienden. Julian Treslove, een voormalige BBC-medewerker, is geobsedeerd door de vraag wat het betekent om joods te zijn. Treslove is bevriend met twee totaal verschillende joodse weduwnaars. Sam Finkler heeft lak aan zijn roots; Libor Sevcik is een old school-jood die elk moment in het Jiddisch lijkt te kunnen uitbarsten. Als Treslove op straat in elkaar wordt geslagen, verandert dat zijn levensbeeld, zijn zelfbeeld, en zijn beeld van vriendschap.’

Howard Jacobson gaat dinsdag 22 februari met Jeroen van Kan in gesprek over de hierboven genoemde thema’s in zijn werk en natuurlijk over zijn roman The Finkler Question.

De avond wordt georganiseerd door de SLAA i.s.m. uitgeverij Prometheus
22 februari in: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam, aanvang 20.00 uur
Kaartverkoop: www.debalie.nl of 020 5535100 (16-17 uur)

De Finklerkwestie

Auteur: Howard Jacobson
Vertaald door: Barbara de Lange
Verschijnt bij: Uitgeverij Prometheus (febr. 2011)
Prijs: € 19,95