Agenda

Een boek vol leugens – Mary Horlock

Hoe lang kan de waarheid verborgen blijven op een klein eiland?

Als je op een eiland zo klein als Guernsey woont, kun je je bijna niet voorstellen dat geheimen echt geheim kunnen blijven. Maar dat kan wel en het gebeurt ook. De vijftienjarige Catherine Rozier kent het allergrootste geheim: wat er gebeurde in de nacht waarin haar vriendinnetje Nicolette over de rand van de klif verdween.
Als je Catherine’s verhaal gelooft denk je dat het helemaal haar schuld was, maar het verhaal dat ze vertelt, is niet alleen het hare. Er zijn meer mensen op het eiland die met een moord zijn weggekomen. Tientallen jaren eerder stond er iemand anders aan de rand van deze klif. Toen Guernsey door de Duitsers werd bezet, was Charlie Rozier ongeveer even oud als Catherine nu. Hij vertrouwde de verkeerde vriend. Heeft Catherine dezelfde fout gemaakt?

Een boek vol leugens is een scherp debuut over de pijn van het opgroeien en over lang verborgen familiekwesties die ons uiteindelijk inhalen. Dit fascinerende verhaal over individuele en collectieve schuld speelt zich af tegen de claustrofobische achtergrond van een klein eiland. De vijftienjarige Katie is hard, geestig en onzeker.

Mary Horlock is met Een boek vol leugens genomineerd voor de Guardian First Book Award en is tevens te gast op Crossing Border op vrijdag 18 november waar zij tussen 15.00 – 16.00 uur geinterviewd wordt door Wim Brands in Brands met Boeken. Dit interview wordt uitgezonden op zondag 27 november op Ned. 1 om 11.20 uur.

Op vrijdagmiddag 18 november ontvangt Brands overigens vier schrijvers in de Openbare bibliotheek van Den Haag. De auteur Frank Dikötter werkt en woont in Hong Kong en won de prestigieuze Samuel Johnson Prize 2011 voor zijn boek Mao’s Massamoord. De Amerikaanse schrijfster Vendela Vida is bekend van het boek De Minnaars (The lovers) en David Bezmozgis is een Canadese schrijver van o.a. de roman De Vrije Wereld. En als laatste het interview met de Engelse schrijfster Mary Horlock.

Na de opnames is er ruimte om alle vragen die u over het programma Boeken hebt te stellen aan Wim Brands.

 

Vrijdag 18 november
Openbare Bibliotheek, Spui 68 2511 BT, Den Haag
Inloop: 13.00 uur
Aanvang opnames: 13.30 uur
Einde: 16.15 uur
Gratis kaarten zijn te reserveren via de VPRO op vpro.nl/extra

 

Een boek vol leugens

Mary Horlock
Vertaling: Mariette van Gelder
Blz.: 304
€ 21,95
Onlangs verschenen: Uitgeverij Mouria