Agenda

Een ruimte voor de ziel – Afscheidscollege Maarten van Buuren

Agenda

Professor dr. Maarten van Buuren combineert zijn fascinatie voor literatuur, filosofie en geschiedenis tijdens zijn afscheidscollege aan de hand van zijn nieuwe boek over het leven en de ondergang van Jean-Michel Frank. Van Buuren, hoogleraar Moderne Letterkunde, schreef naast zijn wetenschappelijke werk onder meer over zijn depressie.

Jean-Michel Frank, oom van Otto Frank, de vader van Anne, had een tragisch leven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden zijn twee broers, zijn vader pleegde zelfmoord en zijn moeder kreeg een depressie. Frank ontwikkelde zich tot een uitzonderlijk getalenteerd binnenhuisarchitect en werd tijdens het interbellum wereldberoemd. Hij kreeg opdrachten van de belangrijkste bankiers en grootindustriëlen van zijn tijd. Maar op het toppunt van zijn roem pleegde hij zelfmoord. Het succes van Jean-Michel Frank stond dus niet tegenover zijn verdriet, maar hing er juist mee samen. Zijn opvattingen over kunst zijn een uitdrukking van zijn tragische levensvisie.

Studium Generale organiseert dit college in samenwerking met uitgeverij Lemniscaat. Maarten van Buuren ging afgelopen zomer officieel met pensioen.

 
Woensdag 27 november
Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur