Eenzaamheid – Víctor Català

Mila, een energieke jonge vrouw, wordt door haar man Matias meegenomen naar een kluizenaarswoning in de Pyreneeën. De grillige natuur en de wisselende seizoenen beïnvloeden Mila’s gemoedstoestand. Bovendien houdt haar man zich bezig met louche zaken en bekommert hij zich niet om haar. De omgang met de vriendelijke herder Gaietà maakt het gebrek aan contact met de buitenwereld deels goed. Maar de weinige mensen in haar omgeving keuren dit af. Opnieuw is zij op zichzelf aangewezen. Noodgedwongen neemt zij een rigoureus besluit. Eenzaamheid getuigt van poëtische intensiteit en psychologisch inzicht, en is een bijzondere herontdekking uit de vroeg moderne Europese literatuur.

Víctor Català, pseudoniem voor de vrouwelijke schrijfster Caterina Albert i Paradís (1869-1966), wordt beschouwd als een van de grootste Catalaanse schrijvers. Haar roman Eenzaamheidwerd verboden door Franco. Pas na diens dood mocht het in Spanje weer verschijnen. Nu vindt het Catalaanse meesterwerk in vertaling zijn weg naar vele lezers in andere landen.

 

Eenzaamheid

Auteur: Víctor Català
Vertaald door: Elly Bovée
Verschenen bij: Uitgeverij Thomas Rap (aug. 2011)
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 17,90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 november 2010

Recensie door: Rein Swart

Boeiende verwerking van de nazi-tijd aan de hand van het tragische leven van een van de eerste Duitse vliegeniersters

Marga Von Etzdorf was ten tijde van de opkomst van de nazi’s in Duitsland een van de eerste vliegeniersters. Ze werd geboren in 1907 en leefde maar kort. In 1933 schoot ze zichzelf dood in Syrië na een mislukte landing tijdens een tussenstop op weg naar Australië. Daarvoor had ze ook al brokken gemaakt.

Lees meer