Europa Europa! van Geert Buelens wint ABN AMRO Bank prijs

Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens is de winnaar van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008.

Op 2 april vond in Antwerpen de officiële prijsuitreikingceremonie van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste
Non-Fictie Boek 2008 plaats. Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens
(uitgegeven door Manteau) werd door de jury uitgeroepen tot het beste non-fictie boek van 2008. “Europa
Europa! is een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters
voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De jury looft dit werk
voor de originele invalshoek, de verrassende opbouw en de prachtige taal waarmee Geert Buelens de lezer op sleeptouw neemt,” aldus juryvoorzitter Peter Frans Anthonissen. De oorkonde en de cheque van 12.500 euro werden overhandigd aan Geert Buelens door Vlaams Minister-President Kris Peeters.

Naast de hoofdprijs werd ook de ABN AMRO Bank Publieksprijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 uitgereikt. Econoshock van Geert Noels (uitgeven door Houtekiet) haalde de meeste stemmen en sleepte hiermee de geldprijs van 2.500 euro in de wacht. “Het hoge stemmenaantal voor de publieksprijs en de talrijke opkomst van genodigden op de officiële prijsuitreiking bewijzen des te meer dat er ook bij een breed publiek interesse bestaat voor dit initiatief. Dankzij de ABN AMRO Bank Prijs staan de Vlaamse non-fictie boeken en hun auteurs elk jaar in de schijnwerpers en krijgen ze de aandacht die ze verdienen,” aldus Paul Lembrechts, Executive Vice President van ABN AMRO Private Banking.

De drie andere genomineerden waren: De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck
(Davidsfonds), De monarchie en ‘het einde van België’ van Herman Van Goethem (Lannoo) en Greep naar de
markt van Olivier Boehme (LannooCampus).

In de jury van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 zetelen: Peter Frans Anthonissen (communicatiedeskundige, auteur en juryvoorzitter), Paul Lembrechts (Executive Vice President ABN AMRO Private Banking), Jan Leyers (winnaar ABN AMRO Bank Publieksprijs 2007), Luc Rademakers (managing director Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg), Martine Reynaers (afgevaardigd bestuurder Reynaers Aluminium), Frank Thevissen (deskundige overheidscommunicatie), Peter Vandermeersch (algemeen hoofdredacteur De Standaard/Het Nieuwsblad), Rik Van Cauwelaert (directeur Knack), Mieke Van Hecke (directeur-generaal Vlaams Secretariaat Katholiek Onderwijs) en Joris van Parys (winnaar ABN AMRO Bank Prijs 2007).

De vorige laureaten van de prijs waren: in 2006: Luc Huyse met Alles gaat voorbij, behalve het verleden en
Rudi Vranckx met Geesten van het Avondland en in 2007: Joris van Parys met Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse & zijn tijd en Jan Leyers met De weg naar Mekka.
(Bron: Persbericht ABN AMRO bank prijs)

Voor meer informatie, het juryrapport en foto’s van de prijsuitreiking, kijk op: http://www.abnamrobankprijs.be/

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer