Agenda

Finale boekenweek 2012 in Deventer

De landelijke finale van de Boekenweek 2012 vindt niet in Amsterdam plaats, maar in het Overijsselse Deventer. Volgens CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer wordt de week zo nog meer een landelijk evenement. Deventer steekt met kop en schoudes uit boven andere steden wat betreft inzet, liefde voor en organisatie van boek evenementen.

 

Waterfront van Deventer met Lebuïnuskerk

‘We gaan het net zo doen als de Tour de France’, zegt Van Nispen. ‘Die hebben ieder jaar een proloog in een andere stad; wij willen ook telkens ergens anders eindigen. De Boekenweek opent traditioneel met het Boekenbal in Amsterdam. We vroegen ons af waarom we niet afsloten met een mooie slotmanifestatie ergens in het land.’ Deventer stak volgens Van Nispen ‘met kop en schouders’ uit boven andere steden die in aanmerking kwamen: ‘Enthousiaste, geleerde en gepassioneerde mensen zijn daar enorm bezig met boeken en met de Boekenweek.’

De CPNB werkt voor de slotmanifestatie samen met de Stichting Deventer Boekenweek: ‘Wij brengen de mankracht in, verzorgen de publiciteit en helpen bij de het verwerven van geld,’ zegt Van Nispen. ‘De organisatie mag ook het merk lenen. Het programma stellen ze zelf samen, maar we kijken wel mee naar de inhoud. Het moet niet zo zijn dat het volkomen afwijkt van wat wij voor ogen hebben, als dat zo is volgt een overlegmoment.’

De partijen hebben een paar keer met elkaar gesproken en zijn nu bezig met het opstellen van de begrotingen en de verdeling van de werkzaamheden. ‘Over drie weken praten we verder. Ik weet zeker, dat ze er in Deventer iets heel moois van gaan maken.’ Ook in de jaren na 2012 is het de bedoeling dat de Boekenweek buiten Amsterdam wordt afgesloten. Volgens Van Nispen is het geen enkel probleem om geschikte kandidaten te vinden die het stokje van Deventer kunnen overnemen.

Regionale krant De Stentor meldt dat de manifestatie zaterdagavond 24 maart zal plaatsvinden in de lokale Lebuïnuskerk, die vaker wordt gebruikt voor culturele evenementen. Vorig jaar werd de Boekenweek voor het eerste afgesloten met een grande finale, in het Amsterdamse Theater Carré. Boekenweekgeschenkschrijver Kader Abdolah was daar het middelpunt van alle feestelijkheden.

De CPNB heeft nog meer vernieuwingen voor de Boekenweek in petto. Voor het eerst zal het Boekenweekgeschenk ook in de Vlaamse boekhandel worden uitgereikt.

 

Bron: Boekblad