Agenda

Franse auteur Stéphane Audeguy te gast bij Manuscripta

In september verschijnt de nieuwe roman van de Franse auteur Stéphane Audeguy. Deze roman verhaalt over Pierre. Pierre is blij om het gehaaste Parijs even te ontsnappen om in Kenia een laatste rustplaats te zoeken voor zijn overleden vader, die hij overigens nauwelijks heeft gekend. Hij blijkt een opmerkelijke man te zijn geweest. Als ‘écrivain publique’ in de sloppenwijken van Nairobi schreef hij brieven voor de ongeletterden, raakte betrokken bij hun levens en de rauwe kanten van het bestaan.
Tot zijn verbazing krijgt het Pierre ook te maken met een halfbroer, en vooral met de geesten van onze voorvaderen, met wie een goede Keniaan altijd rekening houdt. Zij eisen een begrafenis zoals het hoort. Het wordt een reis door het land, tot de gewijde plek waar het lichaam aan de krokodillen gevoerd kan worden. Zo komt Pierre in een ander Kenia terecht. In een land zonder fotosafari’s en waar men geen oog meer heeft voor het betoverende landschap. Een land dat getekend is door een geschiedenis vol geweld, met misdadige kolonisten en moderne uitbuiters, met milieuvervuilende Hollandse kassen; met racisme en de arrogantie van de lokale macht.

Stéphane Audeguy (Tours 1964) studeerde literatuurwetenschappen. Na zijn studie in Parijs en Charlottesville, Virginia gaf hij colleges literatuur- en filmgeschiedenis. Nu is hij schrijver en woont hij in Parijs. Zijn debuut, De wolkenbibliotheek werd bekroond met de  Maurice Genevoix-prijs en is in negen talen vertaald. Ook zijn tweede roman Mijn broer, de enige zoon werd in Nederland overladen met lof en was genomineerd voor de Prix Goncourt.

Op 4 en 5 september september zal Stéphane Audeguy door Margot Dijkgraaf op het hoofdpodium van Manuscripta geïnterviewd worden. Kijk voor meer informatie op Manuscripta.nl.

 

Wij, de anderen

Auteur: Stéphane Audeguy
Vertaald door: Tatjana Daan
Verschijnt bij: Uitgeverij Cossee (september 2010)
Prijs: € 19,90