Agenda

Gedichten. Een seizoen in de hel. Illuminations – Arthur Rimbaud

Gesignaleerd:

De jonggestorven Arthur Rimbaud (1854-1891) behoort tot de beroemdste figuren van de Franse poëzie. Hij was tegendraads, had een relatie met de tien jaar oudere dichter Paul Verlaine maar bovenal, hij schreef in zijn tijd bijzondere poëzie. Eind negentiende eeuw ging hij op zoek naar een revolutionaire poëzie die voor iedereen toegankelijk zou zijn. Op zoek naar middelen om het bewustzijn te verruimen experimenteerde hij koortsachtig met nieuwe literaire vormen en ideeën. Zijn prozagedichten maken hem tot een van de grootste vernieuwers van de moderne poëzie.

Arthur Rimbaud publiceerde bij leven alleen de prozatekst Une saison en enfer. Postuum verschenen poëzie en prozagedichten. Op zijn twintigste zei hij de literatuur vaarwel. Avontuurlijke omzwervingen brachten hem naar Java, Egypte, Cyprus en Ethiopië.

Lezing
Vertaler Paul Claes bijt zich al sinds de jaren zestig vast in de poëzie van dit enfant terrible. Op 24 oktober houdt hij in Gent een lezing over Rimbaud. In deze lezing verheldert hij de figuur van Rimbaud en bespreekt hij de drie delen van de uitgave met aandacht voor de vertaalaspecten. Hij sluit af met enkele tips voor het lezen van de raadselachtige poëzie van Rimbaud.

Paul Claes is dichter, essayist en vertaler. Eerder vertaalde hij gedichten van Pound, Mallarmé, Nerval, Catullus en vele andere oude Grieken. In 1996 werd hij voor zijn  vertalerswerk bekroond met de Martinus Nijhoffprijs.

Praktisch:
Poëziecentrum, Het Toreken, Vrijdagmarkt 36, BE-9000 Gent
woensdag 24 oktober van 19.30 tot 21.30 u. met pauze, deuren open vanaf 19 u.
Toegang: € 5 / € 4 (- 26 jaar, + 65 jaar, abonnees Poëziekrant)
Reserveren noodzakelijk.
Meer info: www.poeziecentrum.be  / sieglinde.vanhaezebrouck@poeziecentrum.be

Gedichten. Een seizoen in de hel. Illuminations

Auteur: Arthur Rimbaud
Vertaald door Paul Claes
Verschenen bij: Uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep (Perpetua Reeks)
Aantal pagina’s: 200
Prijs: € 22,95