Agenda

Gerard Koolschijn, auteur van 'Geen sterveling weet' te gast bij Buddenbrooks Salon

Door Ingrid van der Graaf

Geen sterveling weet  is een roman in vijf delen: God – Het meisje – Het eiland – De samenlveving  en De dood. Auteur Gerard Koolschijn treedt zondag 22 april op in Buddenbrooks Salon. Hij zal voorlezen uit eigen werk en met het publiek in gesprek gaan over zijn roman. 

‘Niet één profeet is ons gebleven. Geen sterv’ling weet hoe lang dit duren zal,’  zingen de duizenden volgelingen van dominee Raave bij zijn begrafenis. Met hun profeet is de Waarheid uit Nederland verdwenen. In de hemel zal hij om hun verdoemenis lachen. De psalmtekst is uitgekozen door de vader van de hoofdpersoon, die als tienjarige tussen de galmende Raavianen staat en steeds meer verstrikt zal raken in het web van godsdienst, overspel en masochisme dat zijn ouders rond Raaves Waarheid weven. Als volwassene verlaat hij zijn slechte huwelijk en zijn kinderen. Hij leeft een jaar op weinig meer dan water en brood op een Grieks rotseiland. Teruggekeerd doet hij verwoede pogingen een maatschappelijk bestaan te leiden. Tevergeefs.

God beschrijft de vroege jeugd van de hoofdpersoon in een welvarend gezin met talentvolle, maar godsdienstwaanzinnige ouders.
Het meisje beschrijft de opgroeiende jongeman en zijn relatie met Astrid. Vanaf zijn tiende wordt de hoofdpersoon door beide ouders als biechtvader gebruikt. Als volwassenen kopieert hij het wereldvreemde gedrag van zijn ouders.
In Het eiland heeft de hoofdpersoon zich losgescheurd van zijn herkomst. Bijna buiten de tijd leeft hij in de eenzame wereld van de Egeïsche Zee. Het dieptepunt is bereikt.
De samenleving: De hoofdpersoon slaagt er niet in naar tevredenheid aan de samenleving mee te doen. Zijn huwelijk blijft onverminderd idioot. Hij vlucht in de wedstrijdsport en  moet zijn kinderen opgeven.
De dood: Een late liefde, met het bijbehorende besef hoe het leven ook kan zijn, leidt eindelijk tot een confrontatie met zijn ouders die niet in staat zijn te begrijpen wat zij hebben aangericht.

Aan de vijf delen gaat een episode ‘onderweg’ vooraf. Beschrijvingen in een parallelle beweging de zoektocht van de hoofdpersoon naar het concrete leven en als tegenwicht tegen de religieuze abstractie.

Gerard Koolschijn is classicus,vertaler, sportman en oud-rector. Directe aanleiding voor dit optreden is zijn in februari verschenen boek Geen sterveling weet. In vijf hoofdstukken beschrijft hij de geschiedenis van zichzelf en zijn ouders.
Aan de hand van de vele reacties die het boek opriep verduidelijkt de schrijver zijn opzet en geeft hij zijn beweegredenen voor het schrijven ervan. Koolschijn  leest fragmenten uit zijn boek en gaat tenslotte in gesprek met het publiek.

De organisatie van deze presentatie is een samenwerkingsverband tussen Hans Spit/ Boekenklus en literair tijdschrift Extaze met dank aan het Veilinghuis Van Stockum.

Zo. 22 april
Aanvang: 15.00 – 17.30
Entree: vijf euro
In de pauze een kopje koffie of thee, na afloop een glaasje wijn.
Zaal open: 14.30 uur
Locatie: Veilinghuis Van Stockum, Prinsegracht 15
Reserveren: spit.hans@gmail.com redactie@extaze.nl of telefoon 070 3858269 / 0681309892

 

Geen sterveling weet

Gerard Koolschijn
Blz: 400
Prijs: 19,95
Verschenen bij: Athenaeum Polak Van Gennep